• 2

Kisela očekivanja: Kriza uzela maha, "nije ovako bilo od Drugog svetskog rata"

Posebno su sve oči uprte u Ameriku od čijeg stanja, kažu stručnjaci, zavisi i globalna ekonomska situacija

  • 2
Limun, citrusno voće

Foto: Pixabay

Amerika nema dovoljno novca, to je sada već jasno i javno rečeno, a posledice kovid-19 krize su dalekosežne. Ugrožena su brojna radna mesta, Britanija trpi negativne efekte ne samo korone već i Bregzita, a prema aktuelnim pisanjima - smanjio se i indeks vezan za očekivani životni vek u 2020. godini.

Kriza je na različite načine pogodila građane svetskih zemalja, pri čemu posledice najpre osećaju slabije razvijene zemlje i siromašno stanovništvo. Nasuprot tome, najbogatiji su postali još bogatiji.

Neizvesnost zbog budućnosti, zdravstvenog stanja i finansija doveli su do toga da građani imaju "i gorak i kiseo" ukus u ustima, teže mogu da planiraju budućnost, a mnogi i manje da uštede.

Univerzitet Oksford je nedavno objavio studiju koja govori da je očekivani životni vek sada najviše smanjen još od Drugog svetskog rata: u 22 zemlje od 29 analiziranih, pao je za više od šest meseci u poređenju sa 2019. Još konkretnije, za muški rod pad iznosi više od dve godine, prenosi Rojters.

Analiza je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života čoveka smanjeno je u 27 od ukupno 29 zemalja. Univerzitet je rekao da bi većina smanjenja životnog veka u različitim zemljama mogla biti povezana sa zvaničnim smrtnim slučajevima povezanim sa kovidom.

Do sada je prijavljeno skoro 5 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim virusom korona, navodi Rojters. U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog životnog veka kod muškaraca, u odnosu na žene, sa najvećim padom kod američkih muškaraca.

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>