• 4

Suspendovan limit za zaduživanje vlade: Americi preti prvi bankrot u istoriji?

Predstavnički dom je usvojio suspenziju limita na dug sa 219 glasova "za" i 212 "protiv"

  • 4
Amerika, Sad, USA, amecki san, kamiondzija, put, kamioni, ruta 66

Foto: Shutterstock

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je sinoć Predlog zakona o suspenziji gornje granice za američki dug, pošto zemlji preti prvi bankrot u istoriji, ali jasno rešenje još uvek nije na vidiku jer će republikanci u Senatu, kako izveštava CNBC, "minirati" usvajanje zakona.

Oni su protiv povećanja limita za zaduživanje zemlje i čini se da nameravaju da nateraju demokrate da sami reše pitanje velikih ulaganja u socijalne programe i klimatsku politiku. Ministarka finansija Dženet Jelen je rekla poslanicima da će SAD oko 18. oktobra ostati bez sredstava za izmirenje svojih finansijskih obaveza.

Ako Kongres ne suspenduje ili ne podigne gornju granicu duga pre isteka tog roka, poslanici će dovesti zemlju u rizik da ne može da ispunjava obaveze, što bi moglo da košta milione radnih mesta, da ugrozi državne benefite i izazove krah na finansijskim tržištima.

Predstavnički dom je usvojio suspenziju limita na dug sa 219 glasova "za" i 212 "protiv".

Budući da je izvesno da ovaj zakon neće proći u Senatu, nije jasno šta će demokrate učiniti kako bi se izbeglo neizvršavanje finansijskih obaveza države, navodi američka TV stanica.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    30. septembar 2021 | 09:06

    E to mi uz kalemegdan. Kad su oni vodili tudje finansije bilo lepo. A svoje stavljali pod tepih. Imaju onoliko zlato po trezorima nek prvo vrate to zlato čije je a sa ostalim nek vracaju dug.

  • DRagutin

    1. oktobar 2021 | 05:18

    Tresla se gora, rodio se miš! Tako se kaže u narodu a i lepo je kada čovek ima mašinu za štampanje para u svojim rukama dok naša Srbija broji svaki evro da bi preživela...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>