• 1

Srpske klompe za ruske lekare: Putuje 90.000 pari obuće

Sledeće godine očekuje se izvoz u Rusiju oko 250.000 pari ove vrste obuće

  • 1
HR sektor, usluga, zdravstvo i obrazovanje su oblasti kojima dominiraju žene

Foto: Shutterstock

Tržištu Ruske Federacije do kraja godine biće isporučeno 90.000 pari obuće za specijalne namene, proizvedenih u Srbiji, za lekare, medicinsko osoblje i prodavce u trgovinskom lancima. Izvozne ugovore, uz podršku Privredne komore Srbije, potpisalo je pet domaćih kompanija sa distributerom Etalon Centar iz Moskve.

Sledeće godine očekuje se izvoz u Rusiju oko 250.000 pari ove vrste obuće.

Od jula 2021. godine u Rusiju je izvezeno 50.000 pari obuće, a očekujemo da će u 2022. ukupan izvoz srpske odeće i obuće za specijalne namene, preko holdinga Etalon centar, premašiti četiri miliona evra, rekao je Dejan Delić, direktor predstavništva PКS u Moskvi.

„S obzirom na potencijal plasmana obuće i odeće u Rusiju, izazov za naše proizvođače i izvoznike biće angažovanje i obučavanje novih radnika i eksperata. Svakako da će stabilan izvoz dati sigurnost daljem proširenju proizvodnih kapaciteta i realizaciji izvoznih poslova u čemu će kompanije imati punu podršku Predstavništva PКS u Rusiji“, dodao je Delić i najavio učešće naših kompanija na Međunarodnom sajmu bezbednosti i zaštite na radu početkom decembra u Moskvi.

“Brend srpskih proizvoda popularan je u Rusiji, jer potrošače asocira na kvalitet i tradiciju proizvodnje u šta smo se i uverili tokom sastanaka sa predstavnicima privrede i poseta kompanijama u Srbiji. Naši planovi za sledeću sezonu jesu dalji plasman srpske obuće za medicinske ustanove i apoteke, zatim dečje odeće i obuće, anatomskih uložaka, kamuflažne i modne odeće specijalizovanu za lov i ribolov. Planiramo i da iz Srbije uvozimo radnu i zaštitnu obuću za varioce i vatrogasce“, rekao je Denis Osipov, vlasnik holdinga Etalon Centar.

Analiziraćemo i podsticaje države usmerene ka proširenju domaćih proizvodnih kapaciteta i otvaranje sopstvene proizvodnje tekstilnih proizvoda za specijalne namene radi izvoza na treća tržišta, dodao je Osipov.

Srpski izvoz u Rusiju u prvoj polovini 2021. povećan je za 17 odsto i premašio je 520 miliona dolara, a očekuje se do kraja godine da bude preko milijardu dolara.

Video: Čovek ušao u apoteku, onjušio par klompi i onda pobegao sa njima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>