• 56
 ≫ 

Ovaj grad u Srbiji poslao dopis poslodavcima: Vakcinisani - 2 dana slobodno, za nevakcinisane postoji uslov

 ≫ 

"Ovo su zadnji trzaji i pokušaji. Ne znamo da li će poslodavci hteti ili neće hteti, verovatno i među njima ima onih koji neće da se vakcinišu. Ovo je naš predlog da oni pokušaju da učine ako išta mogu", kaže naša sagovornica

  • 56
Vakcinacija tri doze Foto: Freepik, ATA Images

Pre nego što je Krizni štab juče popodne saopštio da neće biti novih mera u zaustavljanju širenja virusa Kovid-19, Zavod za javno zdravlje u Šapcu je lokalnih štabovima za vanredne situacije u Mačvanskom okrugu prosledio svoje predloge.

U dopisu se navodi da privrednim subjektima treba preporučiti nagrađivanje radnika koji su vakcinisani i ograničenja za one koji neće da se vakcinišu.

Predlaže se da radnici koji donesu sertifikat o vakcinaciji budu nagrađeni sa dva dana plaćenog odsustva, a da se nevakcinisani radnici udalje sa posla ukoliko ne dostave dokaz da su preležali Kovid. Najuporniji, koji odbijaju da se vakcinišu, mogli bi da rade ukoliko dostave negativan PiSiAr test ne stariji od 72 sata ili antigentski test ne stariji od 48 sati.

Doktorka Dragana Radojčić, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, izjavila je za Telegraf Biznis da su ove preporuke koje treba da se proslede poslodavcima dali sa namerom da se podstakne vakcinacija.

- Ovo su zadnji trzaji i pokušaji. Ne znamo da li će poslodavci hteti ili neće hteti, verovatno i među njima ima onih koji neće da se vakcinišu. Ovo je naš predlog da oni pokušaju da učine ako išta mogu jer je epidemija izmakla kontroli. Vakcinacija je jedini način da izađemo iz ovoga, a odozgo niko neće da se angažuje i kaže to mora tako i tačka, kao što je urađeno u svetu, ili da se primene akdekvatne mere zaštite i njihova kontrola - istakla je dr Radojčić.

U Mačvanskom okrugu su u porastu brojke inficiranih, hospitalizovanih i preminulih, a stručnjaci epidemiološku sitauciju ocenjuju kao nestabilnu i preteću. Samo u septembru je obolelo 8980 ljudi, što je najviše od početka pandemije, a uočeno je da je najviše inficiranih virusom u dobi između 35 i 49 godina.

- Na teritoriji Mačvanskog okruga obe doze vakcine primilo je 49 posto građana. Najveći procenat revakcinisanih je u Malom Zvorniku, 70 posto i u Šapcu 53 odsto. Ukupno, daleko smo od kolektivnog imuniteta, pa zato imamo situaciju da obolevaju i vakcinisani jer je došlo do probijanja imuniteta - dodala je dr Radojčić.

Već duže vremena interesovanje za vakcinaciju na celom području Mačvanskog okruga je slabo, pa se dnevno javi svega 100 ili još manje ljudi. Sa tri doze je do sada vakcinisano 21 odsto stanovništva u osam opština i gradova.

Šabac je i ranije imao sličnih akcija. Podsetimo, jedno predzeće donelo je odluku da uskrati tzv. uskršnju nagradu radnicima koji su bliži redu antivaksera. To je izazvalo priličnu pompu u javnosti, posebno među nekim zaposlenima, koji takav stav smatraju "nedemokratskim".

Telegraf Biznis je kontaktirao firmu "Kartonval" a šta su nam rekli povodom ovog slučaja čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka Zivkovic

    6. oktobar 2021 | 21:14

    Boze sta pojedini ljudi sebi daju za pravo. Gospodjo da li ste mozda skoro posetili psihijatra, ako niste zakazite prvi slobodan termin. Znate li da je UCENA krivicno delo. Sram vas bilo

  • Slucajni prolaznik

    6. oktobar 2021 | 22:25

    To nije podsticaj nego ucena!!!

  • GP

    6. oktobar 2021 | 21:44

    Izgleda da želite haos. Samo, da li ste spremni za isti?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>