• 7

Radnici jedne oblasti u Srbiji primaju platu kao vaše tri prosečne: Zarađuju 175.000 dinara

Brnabić je navela da u Kancelatiji za IT i eUpravu Vlade Srbije radi 65 odsto žena

  • 7
Najtraženija zanimanja

Foto: Unsplash

Srbija će ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija (IKT), što je veći suficit od bilo koje druge industrije, i u toj oblasti već smo postigli rodnu ravnoporavnost, izjavila je premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije „Women in tech“, održanoj u organizaciji kompanije Huavej i AFA zajednice.

Zajedno smo došli do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji a tek smo na početku i tek smo stvorili bazu za dalji rast. Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam mesec 388 miliona evra, u autoindustriji 414 miliona evra, u poljoprivredi 430 miliona evra.

"Dakle, IKT je zaista nosilac razvoja ekonomskog rasta Srbije i dodate vrednosti koja se stvara ovde“, naglasila je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da je prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta veća od prosečen plate u Republici i iznosi 175.000 dinara.

Brnabić je navela da u Kancelatiji za IT i eUpravu Vlade Srbije radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

Brnabić je istakla da Vlada pomaže razvoj IKT sektora kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u Srbiji, osnuju porodicve i grade karijere u svojoj zemlji, da oni koji su otišli mogu da se vrate, i da stranci koji žele da ovde dođu imaju priliku da nađu posao.

Video: Roboti neće ukrasti poslove, u Srbiji školujemo kadar koji će biti spreman za budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>