• 1

Tesla bivšem radniku mora da plati 130 miliona dolara zbog rasizma

Tri puta kad se Dijaz žalio na maltretiranje, kompanija se umešala i pobrinula da se preduzmu mere

  • 1
Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Kompaniji Tesla američki savezni sudija odredio je da plati više od 130 miliona dolara odštete bivšem radniku Afroamerikancu, nakon što je otkriveno da je bio izložen rasno neprijateljskom radnom okruženju, objavio je Volstrit žurnal.

Sudija je rekao da kompanija nije preduzela razumne korake da se Oven Dijaz, radnik na ugovor koji je bio zaposlen kao operater dizalice u fabrici Tesla Fremont 2015. i 2016. godine, rasno ne zlostavlja.

U poruci zaposlenima koju je kompanija Tesla objavila na svojoj veb stranici, navodi se da se suđenje odnosi na rasne uvrede koje su se dogodile u fabričkom pogonu i rasističke grafite u toaletima.

Takođe je rečeno da se, tri puta kad se Dijaz žalio na maltretiranje, kompanija umešala i pobrinula da se preduzmu mere.

„I dok snažno verujemo da ove činjenice ne opravdavaju kaznu koju je izrekla porota u San Francisku, priznajemo da 2015. i 2016. godina nisu bile savršene“, saopšteno je iz Tesle.

Pre nego što je suđenje počelo, predsedavajući sudija Vijijem Orik odbacio je pokušaje Tesle da isključe jednog porotnika iz porote rekavši da veruje da je taj pokušaj bio rasno utemeljen i „namerno diskriminatoran.“

Iz Tesle je navedeno da su od vremena kad je Dijaz radio u fabrici Fremont, uvedene promene koje uključuju timove posvećene istraživanju pritužbi zaposlenih i brige da zaposleni imaju jednake mogućnosti u kompaniji.

Prošle godine je proizvođač automobila otkrio u svom prvom izveštaju o rasnoj raznolikosti da Afroamerikanci čine četiri odsto vodećih pozicija u Tesli, i deset odsto radnika.

Video: Svemirska raketa Ilona Maska doživela krah: Umesto na Marsu, završila u delovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    8. oktobar 2021 | 01:52

    O Boze, koji sreckovic, postade milioner preko noci. 🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>