• 7
 ≫ 

Kako je Amerika izbegla bankrot i koliko je još ostalo do kolapsa?

 ≫ 

SAD nikada nisu kasnile s plaćanjem svojih dugova

  • 7
amerika, sad, američka zastava

Foto: Pixabay

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer saopštio je da je postignut dogovor u tom domu Kongresa o kratkoročnom podizanju gornje granice duga nakon višesatnih razgovora sa liderom republikanaca Mičom Mekonelom.

"Imam dobre vesti. Postigli smo dogovor o povećanju gornje granice duga na dva meseca, do početka decembra, i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas", rekao je Šumer u Senatu.

Taj dogovor dozvoljava da se dug poveća za 480 milijardi dolara, prenosi CNBC pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima, što je iznos za koji je Ministarstvo finansija procenilo će mu omogućiti da izmiruje obaveze do 3. decembra.

Trenutni nacionalni dug SAD-a je oko 28,4 biliona dolara, a shodno pomenutom dogovoru moći će da se poveća na oko 28,8 biliona.

Amerika nikada nije imala ovoliki dug

 

Izjava vođe demokrata u Senatu usledila je samo dan nakon što je lider republikanske manjine Mekonel ponudio da se nađe rešenje za izlazak iz ćorsokaka, kako bi se sprečila preteća blokada rada vlade i posledični ekonomski pad.

Republikanci i demokrate su u sukobu već nedeljama povodom zahteva vlade da Kongres do 18. oktobra usvoji povećanje ili suspendovanje ograničenja za zaduživanje države. Ministarstvo finansija je procenilo da će nakon tog roka ostati bez sredstava za izmirivanje finansijskih obaveza zemlje.

SAD nikada nisu kasnile s plaćanjem svojih dugova, a većina ekonomista predviđa da bi to dovelo do recesije i lomova na finansijskim tržištima.

Akcije na Volstritu su nakon izjave Šumera porasle, poguravši industrijski indeks Dau DŽons naviše za 530 bodova, dok je indeks S&P 500 ojačao za 1,4 posto.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>