• 0
 ≫ 

Na "Ekspo 2020 Dubai" ispunjena očekivanja: "Razvitak sa poslovnim partnerima na nivou"

 ≫ 

Saradnje sa potencijalnim partnerima i više nego ispunjena

  • 0
Ekspo 2020 Dubai Tatjana Matic

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpski privrednici saglasni su u tome da su, u okviru prve nedelje Svetske izložbe "Ekspo 2020 Dubai", posvećene klimi i biodivezitetu, njihova očekivanja u pogledu saradnje sa potencijalnim partnerima i više nego ispunjena.

- Imali smo određena očekivanja koja smo zacrtali kao predstavnici privredne delegacije iz Srbije, ali smo doživeli još kvalitetniji prijem od samog starta i kontakt sa poslovnim partnerima koji možemo da razvijamo u budućnosti - izjavio je danas regionalni menadžer Bojan Gligić iz kompanije EsoTron.

Gligić kaže da se u toj kompaniji bave jednom inovativnom delatnošću u Srbiji i da od otpada proizvode energiju, što je ovde, kako kaže, nešto što je tek u razvoju, jer su ekološke energije tek u razvoju.

On je kazao da su oni kao kompanija uspeli da se predstave i da naiđu na razumevanje onoga što rade, a sve zahvaljući Privrednoj komori i kancelariji Privredne komore, a posebno se zahvalio direktoru Privredne komore u Dubaiju Marku Selakoviću koji je, kako navodi, organizovao vrlo kvalitetne partnere.

Gligić je dodao da su ostvarili izuzetno kvalitetan kontakt sa jednom vrlo specificcnom kompanijom iz Dubaija, koja će na osnovu razgovora koji su obavili tamo, doći i posetiti Srbiju.

- Ona će doći bliže da se upozna sa našim radom i delovanjem kompanija EsoTron u regionu i na Balkanu - kazao je Gligić.

Privrednik Igor Jeličić iz "Green Air Clean" startapa je, takođe, ocenio da su njihova očekivanja u pogledu saradnje sa potencijalnim partnerima iz Ujedinjenih Emirata više nego ispunjena.

On je rekao da su na prvoj nedelji Svetske izložbe predstavili prototip uređaja koji je potpuno drugačiji u odnosu na ostale uređaje koji su vrlo slični, te da su dobili vrlo dobre povratne informacije ljudi koji su, kako on ističe, stručni u toj oblasti.

- Tu smo shvatili da naš patent i pronalazak ipak vredi - kaže Jeličić.

Generalni menadžer građevinskog klastera "Dunđer"- Niš Biljana Avramović kaže da su uspostavili odnos sa jednom vladinom institucijom iz Dubaija, koja poseduje jedan veliki hub startapova, a koji su svi raspoloženi za saradnju sa Evropom i jugoistočnom Evropom.

Ona je poručila da su oni već na putu da se potpiše jedan memorandum o razumevanju iz koga bi posle trebalo da proizlaze ugovori sa konketnim firmama.

Takođe je rekla da su "naišli na veliki broj kompanija koje su zainteresovane za plasman svojih proizvoda u jugoistočnoj Evropi i koji bi možda bili zainteresovani za nekakav transfer znanja naših, a onaj deo kojim se mi bavimo je pre svega, cirkularna ekonomija, zelena gradnja, obnovljivi izvori energije i najviši standardi kvaliteta u građevinarstvu - kazala je Avramović.

Avramovićeva je dodala da su se oni predstavili kao ono što bi predstavljalo nekakvu njihovu ponudu, u ime tih 50 građevinskih firmi iz Niša.

Suosnivač i direktor kompanije "ONO Bikes" Marko Šćepanović je ocenio da su imali zaista dobar niz razgovora sa potencijalnim digitalnim partnerima i to nevezano samo za to tržište, već i za tržište Indije sa kojim je taj region sve više povezan.

- Pomoglo nam je da se predstavimo široj javnosti ovde, mi smo doneli naš prototip našeg električnog bicikla, koji je osvojio razne neke internacionalne nagrade, BBC ga je proglasio za najlepšim na svetu, pokazali smo ga ovde na jednom interesantnom tržištu, gde se već pojavilo neko inicijalno interesovanje - rekao je Šćepanović.

Šćepanović je rekao da imaju plan za dalje širenje na tržištu i najavio da će se pojaviti ponovo na "Expo-u" u okviru pete tematske nedelje, koja je vezana za transport i mobilnost.

- Tada ćemo detaljno predstaviti sve naše projekte, tu je i jedan vrlo interesantan projekat, pametne rikse su u pitanju sa solarnim panelima, koje su jako interesantne za ljude ovde - poručio je Šćepanović.

On je kazao da se upravo na taj način pokušava da se učine gradovi, zajednice efikasnijim i čistijim, tako da je interesovanje za taj projekat bilo i najveće.

Direktor Garancijskog fonda Vojvodine Đorđe Raković je istakao, kao i drugi privrednici, da su prvi utisci sa ovog Ekspoa, svakako vezani za saradnju koju su napravili u prethodnih par dana, a vezani su za održivi razvoj.

- S obzirom da Garancijski fond Vojvodine ima svoju kreditnu liniju, vezanost za energetsku efikasnost i gledamo da u nekom takvom pravcu, kao što funkcionišu razvijenije zemlje, funkcioniše i Garancijski fond Vojvodine prema našim klijentima - rekao je Raković.

On je kazao da se Garancijski fond predstavio svojim kreditnim linijama, odnosno garantnim linijama koje pružaju građanima, a kroz mnogo povoljnije uslove građani dolaze do sredstava koja su vezana za energetsku efikasnost.

Ta sredstva, kako je naveo Raković, mogu da se koriste i u poljoprivredi, građevinarstvu, industriji, gde god može da se dođe do nekog poboljšanog emitovanja manje štetnih gasova, termo i putne izolacije, solarnih panelia, koji su izuzetno sada traženi.

Raković je rekao da Fond podržava partnere iz Srbije, te da svakako ima tu prvu svrhu, ali da su kontaktirali i sa međunarodnim kompanijama, koje daju neku logistiku, odnosno neku paletu proizvoda vezanih za energetsku efikasnost.

Upravo zbog toga, kako je istakao Raković, kao i zbog napravljenih "interesantnih" kontakata, Fond će prisustvovati i nekim drugim temama i panelima.

Video: Vučić sa šeikom Mohamedom bin Zajedom obišao srpski paviljon na EKSPO 2020: Sanjamo napredak Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>