• 3
 ≫ 

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju: Deliće je njih trojica

 ≫ 

Nagrađen je empirijski doprinos ekonomiji rada i metodološki pristup analizi. Nagradu će deliti Dejvid Kard, Džošua Angrist i Gvodu Imbensu

 • 3

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu su Dejvid Kard, Džošua D. Angrist i Gvido.V. Imbens.

Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog "empirijskog doprinosa ekonomiji rada", dok su Angrist i Imbens dobili priznanje zbog njihovog "metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa", navodi se obrazloženju odluke.

- Ovogodišnji laureati - Dejvid Kard, DŽošua Angrist i Gvido Imbens - pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima - dodaje se u obrazloženju.

U Stokholmu je saopšteno ime Nobelove nagrade za ekonomiju, čime se završava nedelja Nobela, a tu nagradu po tradiciji od 1969. godine dodeljuje Centralna banka Švedske.

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Amerikancima Polu R. Milgramu (Paul.R Milgrom) i Robertu B. Vilsonu (Robert.B.Vilson).

 

 

 

Prošle nedelje su u Stokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir. Nagrade se tradicionalno uručuju 10. decembra, na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Nobelova nagrada za ekonomiju Economics

Foto: Tanjug/AP

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Video: Ovo su osobe zbog kojih Nobelova nagrada više nije najveća počast

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mostar

  11. oktobar 2021 | 12:26

  Tako i treba , ekonomično podijeliti na trojicu

  3
  0

  Podelite komentar

 • Sumadinac

  11. oktobar 2021 | 16:30

  Ovo nije posteno. Zar Nobelovu nagrau nije trebalo da dobije neko od nasih ukrotitelja tigrova. Pa zar mi nismo najaci u Evropi. Sto se tice ekonomije.

  2
  0

  Podelite komentar

 • Siniša M.

  11. oktobar 2021 | 15:49

  Mislim da je neko drugi trebalo da dobije. Čak je trebalo i mi da imamo priliku.

  1
  0

  Podelite komentar