• 0

Nestašice i haos u Kini pogodili i industriju solarnih panela: Kako se snalaze domaće firme u Srbiji?

Kineski gigant trenutno pokušava da umiri dobavljače, a mi smo proveravali kako se snalaze oni u Srbiji

  • 0
Solarni paneli ploče

Foto: Tanjug/AP

Cena struje, energenata, repro materijala, problemi s transportom, nestašica čipova i delova - svetsku ekonomiju trenutno pritiskaju mnogi problemi.

Poskupelo je gotovo sve, od materijala do potrošačkih proizvoda, širom sveta.

A, moglo bi da potraje. Logistika u tome igra veliku ulogu. Cena transporta je skočila sa serijom drugih poskupljenja. To posebno osećaju naši uvoznici koju robu dopremaju u kontejnerima. Prema našim informacijama, taj skok je za pojedine drastičan pa sada za jedan transfer koji je pre korone bio 2.500 evra do Beograda, sada plaćaju čak 12.000.

Drastičan skok cene transporta robe iz Kine tako je naterao kompanije u Srbiji da traže alternativu, kažu sagovornici Telegraf Biznisa. 

Pored logistike, energenti greju berze. U Evropi gas skače do rekordnih visina, dok sa strujom muku muče pojedine zemlje poput Albanije i Kine.

Lijaoning na primer, koja je najveća ekonomija na severoistoku Kine troši najviše energije od tri provincije u tom kineskom industrijskom regionu. U toj pokrajini se sprovode obustave u snabdevanju strujom od sredine septembra. Upozorenje drugog nivoa odgovara deficitu struje od 10 do 20 posto ukupne potražnje za električnom energijom.

S oporavkom globalne ekonomske aktivnosti nakon ukidanja korona mera ograničenja, na površinu je isplivao problem nestašice goriva koja se koriste za proizvodnju električne energije u Kini i drugim zemljama, a s kojim se bore industrije i vlade na pragu ulaska severne hemisfere u zimsku sezonu.

Restrikcije se uvode redom, ostavljajući stotine hiljada domaćinstava bez struje i primoravajući industrijska postrojenja na obustavu proizvodnje.

To i te kako utiče na povezane industrije - pogođena je zelena energija, skočila je cena solarnih panela, a i vetroparkovi su takođe u posustali s proizvodnjom zbog male brzine vetra.

Naime, otkako je NDCR (Nacionalna komisija za razvoj i reforme) naložila kontrolu potrošnje energije, smanjila se i proizvodnja aluminjuma, stakla, silicijuma, i druge ključne robe. To je pogodilo proizvođače solarnih panela. Jedan od najvećih vendora u zemlji na primer, ne krije posledice  nepredvidivog nedostatka napajanja. Isporuke LONGi grupe tako kasne ili su potpuno zaustavljene.

Kompanija trenutno pokušava da umiri dobavljače, a mi smo proveravali kako se snalaze oni u Srbiji.

- Prateći stanje i trendove u svetu, nismo pogrešili u proceni da ce biti problema sa nabavkom robe, tako da smo na vreme obezbedili lager od 10MW za projekte na kojima radimo, ali i za distribuciju robe na domaćem tržištu. Ovim smo obezbedili stabilno domaće tržište u veoma nestabilnom vremenu - kaže za naš portal Vladan Komatović, generalni direktor domaće kompanije Green Energy 360.

 

solarni paneli

Foto: Unsplash

Prema njegovim rečima, Green Energy 360 je firma koja se bavi obnovljivim izvorima energije i kao takva se trudi da prati svetske trendove. Zbog toga, ističe, oni i jesu predvideli ovakvu situaciju. Desilo se naime, da je posle višegodišnjeg pada cena sistema za proizvodnju solarne energije koja je iste učinila dostupnim većem delu sveta, vrednost solarnih panela oštro porasla.

Cene solarnih panela su u odnosu na prošlu godinu povećane za 18 odsto.

- Kina je uspela da uhvati korak sa tehnologijama koje su se razvijale decenijama, ali je takođe postala lider u industrijama koje su se nedavno pojavile i gde su svi imali slične polazne osnove. Okretanje ka obnovljivim izvorima energije je nezaustavljiv trend. Solarna energija je je svima dostupna pa je zato dozivela bum u poslednjih par godina. U trci oko cene Evropa nije mogla da se izbori sa Kinom, pa je zato ogroman broj fabrika u Evropi prestao sa radom - kaže Komatović za Telegraf Biznis. 

Inače, najveći krivac za ovo poskupljenje je polisilicijum. U pitanju je materijal koji se pravi od silicijuma i najviše se koristi prilikom izrade ekrana za mobilne telefone i fotonaponskih sistema pomoću kojih se solarna energija pretvara u električnu.

A gde ima nestašice, ima i rasta cene. U poslednjih 12 meseci cena polisicilijuma je porasla sa 6,19 dolara po kilogramu na 25,8 dolara. Ukoliko i u 2022. godini ovaj materijal bude deficitaran, cene solarnih panela bi mogle još da porastu.

Video: Uplašio bi se čovek, a kamoli divlja svinja: Japanci smislili način kako da se reše štetočina

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>