• 0

Amerikanci mogu na kratko da predahnu: Podignuta granica duga

Očekuje se da predsednik Džo Bajden potpiše zakon ove nedelje

  • 0
Da li je Amerika i dalje obećana zemlja? Foto: Pixabay

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, usvojio je zakonski predlog prethodno usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra.

Demokrate, koje imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova za, dok je 206 članova bilo protiv.

Glasalo se po stranačkoj pripadnosti - sve demokrate su podržale predlog, dok su svi republikanci bili protiv.

Očekuje se da predsednik Džo Bajden potpiše zakon ove nedelje, pre roka 18. oktobra kada je Ministarstvo finansija procenilo da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.

Usvajanje predloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će Sjedinjene Države, najveća svetska ekonomija, prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.

Članovi Kongresa će se, međutim, za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug.

U to vreme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>