• 7
 ≫ 

EPS odgovorio privredi: "Razumemo vas, ali cene moraju da prate tržište"

 ≫ 

"Ugovaranjem povlašćene ''damping'' cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj", kažu u EPS

  • 7
Energetika struja dalekovod EPS

Foto: Shutterstock

Elektroprivreda Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama, kažu u EPS-u reagujući na inicijativu Unije poslodavaca Srbije u koju je naš portal imao uvid da se "zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća".

Kako je rečeno u Elektroprivredi Srbije, Zakonom o energetici je, osim garantovanog snabdevanja, koje je određeno kao snabdevanje sa regulisanim cenama električne energije, još 2014. godine propisana obaveza da se ovo javno preduzeće ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača i izađe na tržište električne energije.

"Ugovaranjem povlašćene ''damping'' cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu. Ovakvi ugovori su zabranjeni i ništavi ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije", navode za u EPS-u.

Dodaju da Komisija za zaštitu konkurencije ima ovlašćenje da uradi analizu tržišta, a imajući u vidu zakonske odredbe, predmet analize može biti i da li neki snabdevač svojim poslovnim aktivnostima, spekulativnim sniženjem cena, korišćenjem svoje tržišne snage prema kupcima izaziva poremećaje na tržištu električne energije i kazni eventualne prekršioce.

"Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bismo na zakonit i legalan način mogli da privredi ponudimo adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize, ali i zaštitimo načelo zakonitosti po kome poslujemo", ističu u Elektroprivredi Srbije.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    14. oktobar 2021 | 13:45

    nigde ali bas nigde u EU niti svetu nema sto. kod nas ima... da ne potrosite ni jedan kilovat dace te preko 1300dinara..... nek izbace iz EPS zapislene preko SNS i drugih partija pa cete videti kako prihodi u EPS skacu... ali. lopovluk je ogroman i ova vlast to nece da resava....

  • Pravnica

    14. oktobar 2021 | 13:24

    Opet ce to sve narod da oseti kroz povecanje cena, pa eto vam i povecane penzije i plate...

  • Map

    14. oktobar 2021 | 15:07

    Sve cene moraju da nesto prate samo plate nikako a posebno ne minimalac a njega je najvise

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>