• 3

Može doći nova kriza, kao ona 2008. godine: Krivac će biti kriptovaluta

"Kriptovalute nemaju pravu vrednost i redovno beleže izuzetno velike fluktuacije, što ugrožava stabilnost finansijskih tržišta", smatra guverner

  • 3
kriptovalute

Foto: Pixabay

Zamenik guvernera britanske centralne banke smatra da kriptovalute, ukoliko ne budu podvrgnute čvršćoj regulativi, mogu izazvati globalnu finansijsku krizu poput one iz 2008. godine.

Džon Kanlif, zamenik guvernera Banke Engleske, izjavio je da je vrednost kripto-tržišta za samo pet godina porasla sa 16 miliona dolara na 2,3 biliona, koliko vredi danas. Njega to podseća na rast vrednosti tržišta hipotekarnih kredita koja je 2008. godine, pred svoj slom, iznosila 1,2 biliona dolara.

“Kada vrednost bilo čega u finansijskom sistemu raste tako brzo, pri čemu se taj rast dešava u neregulisanom prostoru, finansijske vlasti moraju da se pozabave time”, rekao je on. Kanlif smatra da bi tržište kriptovaluta trebalo da bude zakonski regulisano ali ističe da ni u tome ne bi trebalo preterivati kako se ne bi obeshrabrilo uvođenje inovacija u finansijski sektor. On smatra da tehnologija na kojoj su zasnovane kriptovalute ima mnogo toga da ponudi, samo je treba oprezno koristiti.

Po njegovom i po mišljenju guvernera Banke Engleske koji je to već više puta spomenuo, kriptovalute nemaju pravu vrednost i redovno beleže izuzetno velike fluktuacije, što ugrožava stabilnost finansijskih tržišta svuda u svetu. Kanlif podseća da na njihovu vrednost može uticati čak i jedna izjava nekog milijardera, poput Ilona Maska, ili odluka jedne zemlje da ih proglasi nezakonitim, što predstavlja veliki rizik za investitore.

Da su se zadržale samo u digitalnom svetu, onda kriptovalute ne bi predstavljale veliku opasnost za finansijski sistem, smatra on. Ali sada su isprepletane i sa tradicionalnim poslovanjem banaka i drugih privrednih organizacija. Takođe, sve više institucionalnih investitora ulazi na ovaj teren. A svaki teren na kojem cirkulišu velike svote novca potrebno je regulisati i nadzirati, kaže zamenik guvernera.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    16. oktobar 2021 | 03:16

    Ne bih se složio sa njim, iako poštujem njegovo zvanje, ali svi smo svedoci velikog usporavanja svetske ekonomije zbog da li slučajnog ili namernog virusa koji je bacio ceo svet na noge! I onda su vlade sveta, što smo opet svi mi mogli da čujemo i pročitamo, upumpavale hiljade mlrd $ i € ,što u Americi što u Evropi, u svoje sisteme ! Dakle upumpane su pare bez pokrića! Sada plaćamo debelo svaki cent koji je "poklonjen" ljudima i to sa sve većom inflacijom širom sveta koja će napraviti totalitarni haos! Tako da ta priča o bitkoinu i kripto svetu ne pije vodu, jedino može samo da bude neka ljubomora u pitanju itd!

  • nikolas

    15. oktobar 2021 | 18:05

    KRIZA JE VEC TU ALI ZBOG POGRESNE POLITIKE I SUKOBLJAVANJA INTERESA SUPER SILA!!! NEKO ZELI I DALJE DA DOMINIRA U SVETU!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>