• 0

Beleže nikad sporiji napredak, a ovo su 3 ključna razloga za to

Nasuprot generalnom negativnom trendu BDP-a, kineska maloprodaja je porasla 4,4 procenta u trećem tromesečju

  • 0
Ruyi Bridge Nadrealni Most Kina

Foto: Profimedia/ChinaImages/Wang Huabin

Kineska ekonomija je zabeležila u trećem kvartalu 2021. najsporiji rast u poslednjih godinu dana od 4,9 posto, zbog problema s deficitom električne energije, uskih grla u lancu snabdevanja i velikog potresa na domaćem tržištu nekretnina, objavio je Nacionalni zaod za statistiku (NBS).

- Oporavak domaće privrede je i dalje nestabilan i neujednačen - saopštio je portparol NBS-a, Fu Lingui, na brifingu za medije u Pekingu, prenosi Rojters.

Analitičari, koje je anketirala britanska agencija, predviđali su rast kineskog bruto domaćeg proizvoda od 5,2 posto u trećem tromesečju.

Slabi podaci o kineskom rastu uticali su na pad većine azijskih berzi zbog opšte zabrinutosti investitora za globalni ekonomski oporavak i straha od mogućeg prelivanja kreditnog rizika iz kineskog sektora nekretnina na širu ekonomiju.

Krizu u sektoru nekretnina izazvala je građevinska grupa Evergrande koja se bori sa enormnim dugom od 300 milijardi dolara.

Nasuprot generalnom negativnom trendu BDP-a, kineska maloprodaja je porasla 4,4 procenta u trećem tromesečju, što je iznad prognoza ekonomista i više od avgustovske od 2,5 odsto. Takođe, anketna stopa nezaposlenosti u celoj zemlji je pala sa 5,1 posto na 4,9 procenata.

Na kvartalnoj osnovi, privredni rast je u tromesečju jul-septembar skliznuo na 0,2 posto u odnosu na naniže revidiranih 1,2 procenta u drugom kvartalu.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>