• 0

Gigant spreman da plati milione dolara zbog diskriminacije američkih radnika

Fejsbuk je sponzorisao vlasnike tih viza za dobijanje "zelenih karata" odobravajući im posao za stalno

  • 0
Fejsbuk metaverzum

Foto: Profimedia

Kompanija Fejsbuk se nagodila da plati 4,75 miliona dolara kazne i do 9,5 miliona dolara odštete onima koji ispunjavaju uslove, nakon što je Ministarstvo pravde utvrdilo da je diskriminisala američke radnike u korist stranaca sa specijalnim vizama za popunjavanje visoko plaćenih poslova.

Fejsbuk se takođe složio u sporazumu, koji je najavljen u utorak, da obuči svoje zaposlene o pravilima protiv diskriminacije i da sprovede šire oglašavanje i regrutaciju za zapošljavanje u svom programu sertifikacije koji omogućava poslodavcu da zaposli stranog radnika za stalno, prenosi AP.

Odeljenje za građanska prava Ministarstva saopštilo je da je Fejsbuk "redovno odbijao" da regrutuje ili zaposli američke radnike, među njima američke državljane, osobe kojima je odobren azil, izbeglice i one koje imaju stalno boravište, za pozicije, koje je rezervisala za vlasnike privremenih viza.

Fejsbuk je sponzorisao vlasnike tih viza za dobijanje "zelenih karata" odobravajući im posao za stalno.

Takozvane H-1B vize su sastavni deo Silicijumske doline, koju široko koriste programeri i drugi zaposleni u velikim američkim tehnološkim kompanijama, a kritičari te prakse tvrde da strani državljani prihvataju da rade za niže plate od građana SAD.

Tehnološke kompanije tvrde da nije tako, da se obraćaju stranim državljanima jer imaju problema sa pronalaženjem kvalifikovanih programera i drugih inženjera koji su državljani SAD.

Uslovi poravnanja objavljeni danas najveća su građanska kazna i naknada zaostalih zarada koju je ikada izdejstvovala Služba za građanska prava u 35-godišnjoj istoriji sprovođenja antidiskriminacionih pravila prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu, potvrdili su zvaničnici.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>