• 0

"EK dobro ocenila srpsku ekonomiju, posebno smo napredovali u poreskoj politici"

Siniša Mali je napomenuo da se sa istom praksom nastavlja i sledeće godine, te da će raspoloživ fiskalni prostor biti opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i za nastavak poreskog rasterećivanja privrede

  • 0
Srbija ekonomija biznis

Foto-ilustracija: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, ocenio je danas da Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje daje jasan signal da smo uspeli da očuvamo privredu, uprkos teškim okolnostima koje izaziva pandemija virusa korona, te da smo, pritom, imali napredak u drugim oblastima, kao što je poreska politika.

Mali kaže da je važno što je Evropska komisija prepoznala da je Srbija učinila najznačajniji pomak u okviru pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oporezivanje.

"Naime, tu smo imali najviše uspeha, jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, pre svega u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i usled dalje implementacije Programa transformacije Poreske uprave. Kao i prethodnih godina, oblast Carinske unije je na dobrom nivou pripremljenosti, a u delu Finansijskog nadzora, prepoznato je da smo dobro pripremljeni i da je ostvaren dobar napredak u odnosu na prethodni izveštajni period - rekao je Mali.

Takođe, novi strateški okvir za Internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru je, kaže, široko uspostavljen usvajanjem nove Strategije reforme javne uprave i Programa reforme upravljanja javnim finansijama.

- Prepoznat je i određeni napredak u poglavlju koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, kao i da se Program ekonomskih reformi dostavlja na vreme, te da su struktura i sadržaj dobro pripremljeni - kaže ministar i dodaje da je poseban naglasak stavljen i na očuvanje privredne aktivnosti u uslovima pandemije korona virusa.

- Izveštaj je veoma povoljan u domenu ekonomije, gde je prepoznato da smo napravili napredak. Posebno je istaknuto da smo zahvaljujući izuzetnom rastu u periodu pre izbijanja same krize, uspeli da znatno ublažimo posledice pandemije. Podsetiću da smo 2014. godine bili primorani na teške mere fiskalne konsolidacije, a da smo nakon toga imali četiri godine zaredom suficit u budžetu, koji nam je omogućio da reagujemo odgovorno i blagovremeno - rekao je Mali. Kako dalje ističe, u izveštaju su se specijalno osvrnuli na činjenicu "da nam je fiskalni prostor napravljen pre pandemije omogućio da obezbedimo značajnu fiskalnu podršku ublažavanjem krize u 2020. i 2021. godini, kao i da značajno povećamo kapitalna ulaganja".

Napomenuo je da se sa tom praksom nastavlja i sledeće godine, te da će raspoloživ fiskalni prostor biti opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i za nastavak poreskog rasterećivanja privrede.

Sednica Predsednistva SNS

Siniša Mali / Foto: ATA Images

- Pored mera koje smo sproveli, uvećali smo kapitalna ulaganja, jer time, pre svega želimo da unapredimo životni standard građana. Novi auto-putevi, vodovodna, kanalizaciona mreža, fabrike za prečišćavanje vode, donose samo dobro. Pored toga što se na taj način zapošljava srpska građevinska industrija, benefiti su dugoročni. Cilj je da ravnomerno razvijamo našu zemlju i da veoma brzo, do kraja 2025. godine prosečna plata bude oko 900 evra, a penzija oko 430 evra - naveo je ministar i podsetio da je to predviđeno planom "Srbija 2025".

- Važno je napomenuti da je vidljiva stabilnost bankarskog sektora, kao i da je ocenjeno da je rast pozajmljivanja bio značajan, usled monetarnih olakšica, moratorijuma na kredite i mera za pospešivanje likvidnosti. To je bio samo deo mera kako bismo očuvali i radna mesta i rad naše privrede. Podsetiću da su tri paketa mera podrške prošle i ove godine ukupno vredna oko osam milijardi evra. Prvi put se dogodilo da Srbija ima novca, ali i da Srbija daje, ne samo privredi, već i građanima - kaže.

Inače, od 1. novembra kreće isplata 30 evra svim prijavljenim punoletnim građanima, a dodatnih 20 evra pomoći biće uplaćeno u decembru. Penzioneri u februaru ili martu sledeće godine mogu očekivati 20.000 dinara, rekao je ministar ekonomije.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>