• 0

Svetska banka: Srbija će u 2021. imati rast od 6 odsto

Svetska banka naglašava da su tokom recesije posebno bile pogođene žene i mladi

  • 0
kriza

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata / Foto: Pexels.com

Ekonomski oporavak Srbije se ubrzava, uz oživljavanje privatne tražnje i povećanje ukupnih investicija, a očekuje se da će stopa rasta dostići 6 odsto u 2021, nakon čega će se na srednji rok vratiti na nivo od oko 4 odsto, navela je Svetska banka u Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.

Kako se navodi u saopštenju, rast je ove godine podstaknut novim paketom finansijskih podsticaja, fiskalni deficit se tokom 2021. postepeno smanjivao, a dobri izvozni rezultati pomogli su da deficit tekućeg računa ostane ispod projektovanog.

Svetska banka očekuje da će potrošnja ostati glavni pokretač rasta BDP-a na srednji rok, dok će neto izvoz i dalje davati negativan doprinos privrednom rastu.

„Da bi oslobodila svoj razvojni potencijal i omogućila otvaranje novih, kvalitetnih radnih mesta, Srbija treba da ukloni strukturna uska grla vezana za upravu, tržište rada, infrastrukturu i poreski sistem", smatra direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.

„Zelena tranzicija, zasnovana na efikasnijem korišćenju sirovina i energenata, ekspanziji zelenih industrija i tehnologija i promovisanju energetski efikasnije privrede koja proizvodi manje zagađenja, može pomoći Srbiji da izgradi ekološki čistu i otpornu ekonomiju", poručio je Pontara.

Srbija će na srednji rok održati makroekonomsku stabilnost, dok se za inflaciju - uprkos ubrzanju u prethodnih nekoliko meseci - očekuje da se vrati u okvire ciljanog raspona Narodne banke Srbije, ocenjuje Svetska banka.

Stopa siromaštva u regionu, prema projekcijama, vratiće se na trend zabeležen pre izbijanja pandemije i smanjice se za oko 1 procentni poen, na 20,3 odsto, slicno nivou iz 2019, saopštava Svetska banka i upozorava da je oporavak i dalje izložen pretnjama.

Svetska banka naglašava da su tokom recesije posebno bile pogođene žene i mladi, kod kojih je stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla na 37,7 odsto.

Video: Srbija ima punu podršku Nemačke na putu ka EU, ove godine konkretni koraci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>