• 1

Potpisan ugovor za kupovinu 100 novih zglobnih autobusa za Beograd

"Kupovinom ovih stotinu autobusa imaćemo u voznom parku svega 50-ak autobusa sa euro4 motorom, ostali će biti na gas, električni ili euro5, euro6, što je ekološki prihvatljivije"

  • 1
Goran vesić, autobusi

Foto: Grad Beograd

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju ugovora o isporuci sto niskopodnih zglobnih autobusa BMC s pogonom na komprimovani prirodni gas za potrebe Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”.

Ugovor vredan 34,2 miliona evra je u ime ovog preduzeća potpisao Radiša Momčilović, direktor GSP „Beograd” sa predstavnicima M.P.N. Promet, S-Leasing d.o.o, Unicredit Leasing Srbija d.o.o, a događaju je prisustvovao i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

Vesić je rekao da je Grad Beograd danas kupio stotinu novih zglobnih autobusa sa pogonom na prirodni gas, čime se nastavlja obnova voznog parka GSP-a. On je podsetio da je pre dve godine kupljeno 244 autobusa u jednoj godini.

– Kada tome dodamo stotinu novih autobusa, to čini obnovu od 344 za samo dve godine, što se nije desilo u istoriji našeg prevoznika. Kupovinom ovih zglobnih autobusa na prirodni gas počinjemo da sprovodimo novu strategiju, da do 2030. godine na ulici nemamo nijedno dizel vozilo u javnom prevozu. To znači da ćemo u narednih pet godina kupiti još 500 autobusa na prirodni gas i na taj način ćemo potpuno obnoviti naš vozni park – istakao je Vesić i dodao da će kupovinom ovih autobusa, od kojih se prvih 50 očekuje krajem februara na ulicama, potpuno biti zamenjeni svi autobusi u voznom parku koji imaju euro2 i euro3 motore.

Prema njegovim rečima, to su motori koji najviše zagađuju i nisu ekološki.

Kupovinom ovih stotinu autobusa imaćemo u voznom parku svega 50-ak autobusa sa euro4 motorom, ostali će biti na gas, električni ili euro5, euro6, što je ekološki prihvatljivije. Onog časa kada zamenimo ovih stotinu autobusa, steći će se uslov da dobijemo od Unikredit banke povrat od deset odsto ugovora na osnovu zelene linije koju smo od njih dobili, što znači da će GSP dobiti nazad preko tri miliona evra. Taj novac ćemo iskoristiti za kupovinu drugih autobusa, odnosno za poboljšanje našeg voznog parka – naglasio je Vesić.

Kako je rekao, na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o životnoj sredini i komforu građana u vozilima.

– Završićemo u međuvremenu javno-privatno partnerstvo za stanice na gas koje će biti instalirane u našim pogonima, što je preduslov da ubuduće imamo samo autobuse na gas – ukazao je Vesić.

On je najavio da je Grad doneo odluku da u narednih mesec do mesec i po dana raspiše tender za kupovinu 80 novih trolejbusa, koji će biti isporučivani u tranšama od po 20 godišnje.

– Očekujemo da u narednih pet godina potpuno zamenimo sve trolejbuse na teritoriji grada. Tražimo trolejbuse sa autonomijom, koji imaju baterije, što znači da će moći da idu desetak kilometara bez žice i pantografa. To će nam omogućiti da proširimo trolejbuske linije i da ne moramo svuda da postavljamo električnu instalaciju, što je potpuno novo za Beograd – naglasio je Vesić.

Kada su tramvaji u pitanju, predsednik Vučić je nakon sastanka sa potpredsednikom Borisovim rekao da će deo tramvaja biti isporučen Srbiji zahvaljujući međudržavnom sporazumu, naveo je Vesić i dodao da je u planu kupovina 120 novih tramvaja, koja će se realizovati u narednih pet godina.

On je podsetio da privatnim prevoznicima polako ističe ugovor. Neki od njih će ostati, jer neće biti sve zamenjeno, ali će svi morati da ispune uslov, a to je da imaju autobuse na gas.

– Prema novom ugovoru, privatni prevoznici će morati da imaju ono što ima GSP, nove autobuse, autobuse na gas. Ko nije spreman da ulaže u to, ne treba da se javlja na tender – zaključio je Vesić, prenosi Beoinfo.

Video: Jedan od ovih 6 vozova će tutnjiti beogradskim podzemljem: Građani donose poslednju odluku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojan

    24. oktobar 2021 | 08:25

    Verujem da je Vesic izabrao najpovoljnije autobuse sto se tice cena-kvalitet!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>