• 0

"Nema energetike bez ekologije. Imamo nove zakone, a cilj je da cene budu održive"

Ministarka rudarstva i energetike je istakla da je spreman investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra

  • 0
Energetika struja dalekovod EPS

Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je da zelena agenda predstavlja novi model rasta, a ne ograničenje, kao i da su strukturne promene neophodne za otvaranje tržišta i omogućavanje energetskog i privrednog razvoja.

- Zelena agenda je jedna potpuno nova zelena, ekološka i energetska revolucija svuda svetu. Mi smo ove godine krenuli putem zelene tranzicije, a to ne znači nikakvu opstrukciju, niti ograničenje, već je to potpuno novi model rasta. Istovremeno je cilj da imamo dovoljno energije po održivim cenama, poštujući sve standarde zaštite životne sredine, jer nema više energetike bez ekologije, to mora da bude zajedno - izjavila je Mihajlovićeva sinoć za RTS.

Ona je rekla da je Ministarstvo pokrenulo strukturne promene koje su doprinele otvaranju Klastera 4 u pregovorima sa EU.

- Ponosna sam što smo došli u situaciju da možemo da razgovaramo o tome da se otvara Klaster 4. Tu su i energetika i transport. Sve ono što smo radili u saobraćaju prethodnih godina obezbedilo je uslove za to. Sve što radimo u energetici, pre svega, kada je u pitanju podela delatnosti u Srbijagasu, kao i strateški plan o rezervama nafte, deo je strukturnih promena koje su važan korak ka otvaranju tržišta, jer ne možemo da dozvolimo da budemo zatvoreni, s obzirom na to da smo tranzitna zemlja. Moramo da nastavimo razvoj, da ulažemo u nove kapacitete, da čuvamo energetsku stabilnost i bezbednost, ali da imamo zdravu životnu sredinu - istakla je ministarka i navela da je Ministarstvo donelo nove zakone u oblasti rudarstva i energetike koji su u skladu sa najvišim standardima EU i koji su osnov za nove investicije.

- Imamo potpuno nove Zakone o OIE i energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije. Zakonodavni okvir je moderniji i atraktivniji za investicije. Spremili smo takođe i investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra, a to znači nova radna mesta i nove zelene investicije koje će nam dalje omogućiti privredni rast. Istovremeno, uz izgradnju novih kapaciteta, pokrenuli smo i proces podizanja energetske efikasnosti. Otvara se pitanje kako da imamo dovoljno energije po održivim cenama, poštujući sve standarde zaštite životne sredine - dodala je Zorana Mihajlović.

"S jedne strane moramo da imamo zdraviju životnu sredinu, a s druge da budemo energetski bezbedni. Spremili smo investicioni plan sa projektima vrednim više od 17 milijardi evra. To su nova radna mesta i nove zelene investicije koje će nam omogućiti privredni rast".

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>