• 1

Neviđena slika iz marketa: Na rafovima povrće od kartona, jer pravog nema "ni za lek"

Tesco, međutim, tvrdi da korišćenje fotografija voća i povrća nije povezano s nedavnim problemima u lancu snabdevanja

  • 1
Tesco, Britanija Foto: Shutterstock

Nedeljama unazad slušamo i pišemo o prilično alarmantnoj situaciji koja vlada u Velikoj Britaniji, a tiče se, pre svega, manjka vozača kamiona, a u vezi s tim i nestašice hrane. Takođe, zemlju je pogodila nestašica goriva, pri čemu su glavni okidači za ove probleme pandemija i Bregzit.

Britance je snašlo nešto o čemu su, verovatno, samo mogli da sanjaju do pre skoro dve godine. Pritom, situacija se dodatno pogoršala u poslednje vreme. Naime, kako nema dovoljno kvalifikovanih profesionalnih vozača, isporuke robe kasne i ne stižu do rafova.

Kako bi barem malo "ublažili" depresivnu sliku u svojim objektima, supermarketi se dovijaju na razne načine, ali ovo niko nije očekivao: počeli su da stavljaju povrće i voće od kartona na police, jer pravog - nema.

Gardijan piše da nedostaje i drugih namirnica, a Tesco je počeo da se služi ovim "trikom" kako bi barem vizuelno prikrio manjak špargli, šargarepe, narandže i grožđa, što je izazvalo podsmevanje na društvenim mrežama.

Jedan korisnik Tvitera je napisao: "Mmmm, ukusne fotografije špargli", a drugi komentar je glasio: "Dopada mi se što špargle porastu do ove veličine u Velikoj Britaniji. To je do naše klime, siguran sam".

Kupci su, takođe, uočili lažne šargarepe, kao i 2D flaše sa tečnošću za pranje. Sve se to, ponavljamo, događa zbog nedostatka radnika, što dovodi do slabe dostupnosti nekih artikala u supermarketima. Analitičar maloprodaje u "Shopfloor Insights", Rajan Roberts, kaže da je tek u poslednjih godinu dana počeo da primećuje kartonske prikaze "svežih proizvoda".

- To je postalo uobičajeno. Nije to samo zbog nestašice, već zato što su mnoge veće radnje sada jednostavno prevelike - kaže on, što znači da putem ovih taktika - popunjavaju prostor.

Tesco, međutim, tvrdi da korišćenje fotografija voća i povrća nije povezano s nedavnim problemima u lancu snabdevanja. Supermarketi i proizvođači smanjili su asortiman različitih vrsta testenine, kafe ili čajeva koje prodaju kako bi olakšali protok robe, a Evropa sprema nova zakonska pravila koja se odnose upravo na navedene vrtse namirnica.

Dalje se dodaje da su neki glomazni i ne baš isplativi artikli, poput flaširanih gaziranih pića i vode, takođe "gurnuti prema dole" na listi prioriteta isporuke zbog nedostatka vozača, što znači da bi na policama moglo biti većih praznina nego u regularnim situacijama.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa car

    24. oktobar 2021 | 14:25

    Svetski zlikovci su pustili Koronu medju ljude, sada veštački prave nestašicu hrane i energenata.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>