• 0
 ≫ 

Kreću subvencije za prelazak na novu fiskalizaciju: Ušteda u privredi 10 miliona evra

 ≫ 

Isplate će ići nedeljno

  • 0
plaćanje, kreditna kartica

Foto: Freepik

Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno zamenu fiskalnih kasa, obveznicima koji su se za subvencije prijavili, počeće danas, najavio je ministar finansija, Siniša Mali.

On je istakao da se tako ispunjava obećanje da se neće čekati da istekne rok za prijavljivanje da bi se novac počeo uplaćivati, već će isplate ići nedeljno, onako kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

Ministar je dalje naveo da će obveznicima biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uređaju, s tim što će onima koji nisu u sistemu PDV-a biti uplaćen iznos veći za 20 odsto.

Prijavljivanje je počelo 15. oktobra i trajaće do 31. januara sledeće godine.

- Uvođenje novog modela fiskalizacije doneće velike koristi i za privredu i za državu. On će za privredu biti jeftiniji, jer više neće biti rezervnih kontrolnih traka, godišnjih servisa uređaja i drugih troškova, a što se države tiče, pomoći će borbi protiv sive ekonomije i doprineti stabilnosti fiskalnog sistema - rekao je Mali.

Dodao je da je Privredna komora Srbije (PKS) uštedu na nivou cele privrede, kada je reč o novim fiskalnim uređajima, procenila na čak 10 miliona evra. Kao veoma važno je istakao i to što će novi model, zajedno sa e-fakturama kada one budu uvedene, omogućiti vraćanje poreza na dodatu vrednost u istom danu, a to je i bio jedan od zahteva privrede.

Privreda je zahtevala i da dobije prelazni rok za primenu zakona, što je omogućeno izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, pa će u periodu od 1. novembra do kraja aprila - moći da se primenjuje i stari i novi model, da bi od 1. maja svi obveznici bili dužni da pređu na e-fiskalizaciju.

Prema rečima ministra Malog, privreda zbog uvođenja novog modela neće imati ni dinar troška, jer je država za tu namenu izdvojila šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra.

Plaćanje telefonom skeniranjem koda

Foto: Shutterstock

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem koga će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i avans za budući promet, izdavati fiskalni račun sa QR kodom. Elektronski fiskalni uređaj, osim kase, može da bude i računar, tablet, mobilni telefon.

QR kod na računu podrazumeva da kupci proizvoda, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je njihov račun izdat u skladu sa zakonom. Zakonskim rešenjima je takođe propisano da defiskalizacija starih fiskalnih uređaja neće biti potrebna, već će ona biti automatski obavljena povezivanjem novih fiskalnih uređaja sa serverom u Poreskoj upravi i stavljanjem starih uređaja van funkcije.

Uvođenje novog modela fiskalizacije je jedan od najvećih projekata u zemlji na kojem su angažovani državni organi (Ministarstvo finansija i Poreska uprava) i stotine hiljada poreskih obveznika. Nastupa tranzicioni period u kome od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. Poreska uprava i poreski obveznici treba postupno da sprovedu ogromne organizacione i tehničke promene i stvore novi model fiskalizacije.

Cilj je da se pređe na onlajn rad u realnom vremenu, poveća naplata poreza, dobije više podataka za efikasniji rad poreskih službi, smanje uslovi za utaju poreza i sivu ekonomiju. Novi model fiskalizacije izaziva veliki interes javnosti i to se videlo na onlajn okruglom stolu o novom modelu fiskalizacije koji je održan 21. oktobra, a kojem je prisustvoivalo oko 200 zainteresovanih učesnika.

Privreda, biznis, korona virus

Foto: Shutterstock

 

Oni su saslušali uvodničare iz Ministarstva finansuja i Poreske uprave i postavili oko 30 pitanja koja su se ticala mogućih organizacionih i tehničkih nejasnoća i problema. Predstavnik Unije poslodavaca je ukazao na opasnost da se kod poreskog obveznika poveća administrativni rad, da za niskoakumulativne zanatlije treba pronaći bolji model i da treba zadržati akreditovane servisere.

Društvo za informatiku Srbije i PKS su kao organizatori skupa evidentirali sva pitanja i u dogovoru sa uvodničarima dostaviće odgovore. Na skupu je podržan novi model fiskalizacije, ali se traži i njegovo dalje usklađivanje sa nekim iznetim predlozima.

Video: Mali potpisao sporazum za početak aktivnost DFC u Srbiji

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari