• 2

Dva miliona građana dobiće povećanje: Satnica vredi 11 evra, ali ostaje u senci rastuće inflacije

Britanski regulator za sektor gasa i električne energije objavio je u avgustu da će se granica cena, koja štiti do 15 miliona domaćinstava od povećanja računa, povećati za do 13% ovog meseca

  • 2
devojka pije čaj

Foto: Freepik

Dok kriza i dalje hara svetom, posebno u kontekstu poremećenih lanaca snabdevanja i deficita radne snage, iz Velike Britanije dolaze ne tako optimistične vesti. Naime, tu zemlju je osim pandemijske, pogodila i kriza izazvana Bregzitom.

Međutim, na nivou Ujedinjenog Kraljevstva (koje obuhvata Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku), do 2 miliona radnika dobiće veće plate od aprila, nakon povećanja minimalca.

Minimalna satnica za osobe starije od 23 godine povećaće se za 6,6 odsto, na 9,50 funti (13 dolara ili oko 11 evra), saopštila je vlada uoči objavljivanja budžeta u sredu. Povećanje "nacionalne plate za život" (eng. National Living Wage) je više nego dvostruko veće od sadašnje stope inflacije od 3,1%.

Međutim, povećanje je kritikovano kao "neadekvatno", jer se očekuje da će inflacija rasti u narednim mesecima, a vlada smanjuje beneficije za neke osobe sa niskim primanjima, dok povećava poreze radnicima. Domaćinstva sa nižim prihodima takođe troše veći deo svog prihoda na račune za energiju i mogla bi da budu pod dodatnim pritiskom kako cene energije rastu.

O tome se posebno bruji ovih dana u Evropi. Iako je VB izašla iz EU, to svakako ne znači da nije pogođena ovom nestašicom i poskupljenjima, dok se teret rastućih cena gasa preliva se na evropske ekonomije.

Britanski regulator za sektor gasa i električne energije objavio je u avgustu da će se granica cena, koja štiti do 15 miliona domaćinstava od povećanja računa, povećati za do 13% ovog meseca, nakon što cene prirodnog gasa postave nove rekorde. U aprilu se očekuje još jedno povećanje limita.

Nie Komineti, viši ekonomista u istraživačkom centru za ekonomsku politiku Resolution Foundation, rekao je da bi povećanje minimalne plate "bilo veoma dobrodošlo," posebno zato što su "oni koji zarađuju malo bili najteže pogođeni" usled pandemije.

Komineti upozorava da će povećanje u aprilu "ustvari biti manji realni porast od nekih poslednjih godina, s obzirom da će inflacija verovatno biti preko 4% do aprila 2022". Neki ekonomisti očekuju da će cene porasti još više.

Brexit Bregzit Velika Britanija Evropska Unija EU

Foto: Tanjug/AP

Hju Pil, glavni ekonomista Banke Engleske, rekao je prošle nedelje za Financial Times da "neće biti šokiran" ako bi inflacija dostigla 5% početkom sledeće godine. Veće plate takođe neće u potpunosti nadoknaditi vladine "rezove", u korist beneficija koje traže osobe sa nižim primanjima pod nazivom univerzalni kredit (eng. Universal Credit).

Naknada je povećana tokom pandemije, ali se sada smanjuje za 20 funti (27,50 dolara) nedeljno.

Oko 4,4 miliona porodica dobija univerzalni kredit, dok samo 2 miliona radnika zarađuje nacionalnu platu za život. Tom Voters, viši istraživač-ekonomista u istraživačkoj organizaciji Instituta za fiskalne studije, rekao je da će radnici sa punim radnim vremenom sa minimalnom platom imate veće zarade, za preko 1.000 funti (1.378 dolara) godišnje.

Ali, oni koji imaju univerzalni kredit - imali bi rast od samo 250 funti (344,50 dolara) jer im, kako se navodi, porezi rastu, a primanja beneficija opadaju kako se zarada povećava. I druge zemlje Evrope su u problemu.

Poverenje francuskih potrošača je palo u oktobru ispod dugogodišnjeg proseka, jer su domaćinstva zabrinuta da će rast cena umanjiti njihove mogućnosti da štede u budućnosti, pokazuju današnji statistički podaci.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    27. oktobar 2021 | 14:56

    Hahahahahahahah

  • neko tamo

    27. oktobar 2021 | 12:53

    брину се да не могу да штеде, шмрц…ми и не знамо шта је то

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>