• 4

Mihajlović: "Jadar" mora biti ekološki prihvatljiv

Naglašeno je da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploatacijuje

  • 4
Litijum

Foto: Shutterstock

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je stav Ministarstva i Vlade Srbije da je realizacija projekta "Jadar" moguća samo ukoliko su ispunjeni svi uslovi i standardi u oblasti zaštite životne sredine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako se navodi, Mihajlović je predsedavala sednicom Radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", na kojoj je istaknuto da je Vlada Srbije svesna značaja tog projekta za sve građanke i građane i da će sve informacije u vezi sa njim u svakom trenutku biti dostupne javnosti. Kaže kako smatra da je "Jadar" veoma važan za Srbiju.

- To je potencijalno jedan od najuspešnijih razvojnih projekata ne samo za rudarstvo, već za celokupnu privredu Srbije, jer mi želimo kompletan lanac proizvodnje, želimo i fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila. Jadarit je jedinstven u svetu, on u sebi sadrži litijum, jedan od kritičnih minerala na globalnom nivou i koji je ključan u borbi sa klimatskim promenama - rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je rečeno da je završen javni uvid u obim i sadržaj studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu, koji je sproveden na 17 punktova, a sva pristigla mišljenja Ministarstvo zaštite životne sredine je razmotrilo. Takođe, naglašeno je da davanje odobrenja za eksploataciono polje, koje je uslovljeno dobijanjem rešenja o obimu i sadržaju uticaja studije na životnu sredinu, nije isto što i dodela prava za eksploatacijuje.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    27. oktobar 2021 | 16:28

    Ma kakav jadar, znamo mi dobro kako i koliko politicari brinu za narod i ekologiju, prodali bi se za pare a toboze brinu za nekog i nesto.... Ekologija u Srbiji se vidi na sve strane od divljih drzavnih deponija pa do ostalih zagadjivaca fabrika koje truju vode, ribe a samim tim i narod direktno a politicari se prave da nista ne vide i dozvoljavaju im da nesmetano zagadjuju!!!. Sve sto dovodite tesku industriju znamo i sami kako oni zagadjuju i zasto zele ovamo u tunguziju da doju...

  • Dr

    27. oktobar 2021 | 16:13

    Samo da krene projekat više se ne zaustavi.Za njih će uvek biti ekološki prihvatljiv.Sami vrše inspekciju i montiraju rezultate kako im odgovara.

  • Iky

    28. oktobar 2021 | 00:30

    Ovu ministarku uhapsiti za sukob interesa firma njenig ujaka radi isitivanja sada

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>