• 0

Dva mesta u Srbiji prva dobila toplane na biomasu

Ove toplane su piilot prijekti u okviru poduhvata koji Vlada Srbije sprovodi uz pomoć nemačke razvojne banke KfW i Švajcarskog sekretarijata za privredne poslove (SECO)

  • 0
biomasa

Foto: Freepik

Priboj i Mali Zvornik prvi su u Srbiji dobili toplane na biomasu, čime su sistemi daljinskog grejanja u ovim opštinama u potpunosti prešli sa mazuta na ekološka goriva.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, obišla je danas novoizgrađenu toplanu na biomasu i istakla da je veoma ponosna što je sve urađeno na vreme i što će obe opštine biti energetski nezavisne, a ekološka slika potpuno drugačija.

- Za Priboj to znači da će od emisije 40 tona sumpordioksida doći na manje od jedne tone, a emisija ugljen-dikosida će biti smanjena za 90 odsto - navela je ministarka.

Ove toplane su piilot prijekti u okviru poduhvata koji Vlada Srbije sprovodi uz pomoć nemačke razvojne banke KfW i Švajcarskog sekretarijata za privredne poslove (SECO).

- Program daljinskog grejanja je podržan sa 20 miliona evra uz grant od dva miliona evra od KfW-a i pet miliona evra od SECO što je 7,5 miliona evra za toplanu u Priboju - rekao je direktor kancelarije KfW u Beogradu Rudiger Hartman.

On je dodao da će u okviru ovog projekta toplane na biomasu dobiti i Novi Pazar i Majdanpek i podsetio da je nemačka vlada u poslednje dve decenije uložila oko 1,5 milijardi evra u energetsku efikasnost u Srbiji.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović podsetio je da proces zamene fosilnih goriva ekološkim u Priboju traje već pet godina. "Mi smo ukupo do danas zamenili 12,5 MW fosilnih goriva sa biomasom što znači mnogo ekonomske uštede", kazao je Rvović.

U Prriboju su pre ove toplane kapaciteta osam megavata na drvnu sečku, koja ima rezervne dve kotlarnice na lož ulje od po 7,5 MW, izgrađene i dve manje kotlarnice na drvnu sečku i pelet ukupnog kapacita 2,7MW.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>