• 0

Ukrajina prodala prve količine gasa Moldaviji: Rusi im zapretili prekidom zbog neplaćenih računa

EU i saveznici takav stav Rusije vide kao "političku ucenu"

  • 0
Radovi na Gasovodu Foto: Tanjug/Siniša Kupinović

Ukrajina je prodala danas svoju prvu komercijalnu pošiljku gasa susednoj Moldaviji, pridruživši se grupi dobavljača koji nude pomoć toj zemlji, koja kaže da je dovedena u "bezizlaznu situaciju" zbog odluke Moskve da utrostruči cenu svog gasa.

Rusija je zapretila prekidom isporuka gasa Moldaviji zbog neplaćenih računa i spora oko budućih cena, što Evropska unija i saveznici prozapadno orijentisane moldavske vlade tumače kao "političku ucenu", prenosi Rojters.

Moldavija je saopštila ove nedelje da Rusija traži 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, u odnosu na 250 dolara iz ranijeg ugovora koji je istekao u septembru, što ova zemlja ne može da plati. Industrije u Moldaviji su već prisiljene da ograniče proizvodnju, kako bi se sačuvao gas za domaćinstva, navodi britanska agencija.

Saveznici prozapadne moldavske predsednice, Maje Sandu, tvrde da je "ovo povećanje cene kazna za moldavske glasače koji na izborima prošlog novembra nisu podržali predsedničkog kandidata koga je preferirala Rusija", dok iz Moskve poručuju da je nova cena isključivo komercijalna i da odražava situaciju na globalnom tržištu.

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz saopštila je danas da je pobedila na tenderu za isporuku 500.000 kubnih metara gasa moldavskoj državnoj kompaniji Energokom, ne iznoseći podatak o ceni koja je ugovorena. Dodala je da će učestvovati i na budućim tenderima.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>