• 1

Alžir prekinuo isporuke gasa Španiji: Moldavija od sada Rusiji plaća čak 450 dolara za 1.000 kubika

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po ceni od 148 dolara, u proseku, za 1.000 kubika

  • 1
Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista

Foto: Pixabay.com / Španija

Gasa definitivno nema dovoljno, cena mu skače, a dodatno - došlo je do cepanja cevi u Bugarskoj, što je u prvi mah poremetilo snabdevanje gasom u Srbiji. Sada je stanje normalizovano, navode nadležni.

Takođe, Moldavija i Rusija su nedavno napokon postigle dogovor o isporukama i ceni gasa, a ovo su aktuelne svetske vesti.

- Španija ima rezerve prirodnog gasa koje mogu da podmire 43 dana potrošnje - izjavila je jutros španska ministarka za životnu sredinu i energetiku, Tereza Ribera, dan nakon što je Alžir obustavio isporuke gasa jednim od dva gasovoda koji povezuju Španiju i tu severnoafričku zemlju.

Vlasti Alžira su se obavezale da će Španiji ponuditi više gasa ako bude potrebno, rekla je Ribera u razgovoru za špansku tv stanicu TVE, a prenosi Rojters. Alžir je u ponedeljak, međutim, obustavio tranzit gasovodom koji Španiju snabdeva prirodnim gasom preko Maroka zbog diplomatskog spora između dve zemlje.

Drugi gasovod koji povezuje Alžir direktno sa Španijom i dalje radi, dodaje britanska agencija.

Kada je reč o Moldaviji i Rusiji, cena ruskog gasa za Moldaviju za isporuke u novembru iznosi 450 dolara za 1.000 metara kubnih, prema sporazumu koji su potpisali ruski gasni div Gasprom i zvanični Kišinjev, izveštava Tas s.

Gasprom i vlada Moldavije postigli su prošlog petka dogovor o produženju ugovora o snabdevanju te zemlje gasom na period od pet godina. Nova cena gasa za Moldaviju iznosiće u novembru 450 dolara za 1.000 kubnih metara i variraće u zavisnosti od situacije na tržištu, navodi ruska novinska agencija.

gas

Foto: Freepik

Prošle godine, Moldavija je uvozila ruski gas po ceni od 148 dolara, u proseku, za 1.000 kubika. Godišnja potražnja ove zemlje za prirodnim gasom procenjuje se na oko 2,9 milijardi kubnih metara.

Inače, ruski izvoz sirove nafte bio je za 4,8 posto manji u periodu od januara do oktobra ove godine, nego tokom 10 meseci 2020, i iznosio je 186,1 miliona tona, saopštilo je danas Centralno dispečersko odeljenje energetskog kompleksa za goriva.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    2. novembar 2021 | 18:52

    Eto... Čemu mi sada da se nadamo??? Ako je njima, prvim komšijama sa 148$ podignuta cena na 450$, pa gde smo onda mi u toj priči koji plaćamo 270$ ? I ovako za mnoga domaćinstva sadašnja cena je luksuz a kada nam nametnu novu cenu možemo da se uhvatimo za uši i da "igramo kolo" da se ugrejemo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>