• 1
 ≫ 

"Mleko koje se bori protiv klimatskih promena": U šta Gejts sada ulaže?

 ≫ 

Najveći deo poljoprivrednog zemljišta u SAD poseduje upravo ovaj američki milijarder

  • 1
Bill Gates, Bil Gejts

Bil Gejts / Foto: Tanjug/AP

Milijarder Bil Gejts ne prestaje da se bori protiv klimatskih promena, ali ni da iznenađuje javnost. Naime, sada je doneo neobičnu odluku: investiraće u proizvodnju mleka, na način koji ne stvara veliku emisiju štetnih gasova.

Kako se navodi, na kartonskoj ambalaži portlandskog proizvođača mleka "Neutral" stoji poruka: "Ovo mleko se bori protiv klimatskih promena". Takođe, na sajtu firme piše koliko ugljen-dioksida emituju prilikom proizvodnje.

Cilj "Neutral"-a je da, svakako, emituje što manje štetnih gasova. "S obzirom na to da potrošači kupuju ovo mleko, direktno ulažemo u to da farme imaju tehnologiju kojom će smanjiti emisiju", kaže direktor Markus Lovel Smit, koji tvrdi da je ova kompanija "prva karbonski neutralna u američkoj prehrambenoj industriji".

Iz "Neutral"-a ističu da su sredstva za zaštitu životne sredine osigurali iz fonda čiji je osnivač upravo Bil Gejts. Ovaj proizvođač radi sa istraživačima, kako bi u čitavoj proizvodnji i nakon nje - smanjio emisiju štetnih gasova: od đubriva koje se koristi za uzgoj stočne hrane, pa sve do zbrinjavanja ambalaže nakon konzumacije mleka, piše Fast Company.

Kako smo ranije pisali, najveći deo poljoprivrednog zemljišta u SAD poseduje Bil Gejts. U njegovom vlasništvu je 269.000 hektara zemlje, u čak u 18 saveznih država. Tu se uzgajaju krompir, šargarepa i luk.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    2. novembar 2021 | 13:19

    Ti i tvoja zemlja su napravili ovo sto se desava sa zemljom,ko je bacao atomske bombe i uranijum,cuti vise najvece si zlo postao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>