• 1

Pred Vladom Srbije sutra budžet za 2022. godinu: "Povećanje plata za sve u javnom sektoru 7,3 odsto"

Siniša Mali se danas osvrnuo i na druge teme, kao što su šinski sistem u Beogradu, rebalans budžeta, ulaganja u sport, kapitalne investicije...

  • 1
Doktor lekar Ovih stručnjaka u Švedskoj nikad dosta

Foto: Shutterstock

Ministar finansija, Siniša Mali, najavio je da će se pred Vladom Republike Srbije sutra naći budžet za 2022. godinu.

Njime se, kako kaže, između ostalog predviđaju povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije.

- Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali od oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto - rekao je Mali danas.

Dodao je i da je reč o još jednoj potvrdi da težimo rastu životnog standarda iz godinu u godinu. Podseća i da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za čak 9,4 odsto, te da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

- Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo. Prosečna zarada raste iz meseca u mesec - rekao je Mali i istakao da su "budžetom planirana nikada veća sredstva za kapitalne investicije, od čak 486 milijardi dinara".

Ministar se osvrnuo i na rebalans budžeta koji je usvojen prošle sedmice, i podsetio da imamo neuporedivo bolji rezultat nego što je planirano. "Za deset meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara. Planirali smo 300 milijardi dinara, što znači da je mnogo bolji rezultat nego što smo planirali".

Podsetio je da su planirana i velika ulaganja u sport i izgradnju sportskih objekata. Napomenuo je da će biti uložena znatna sredstva i za rekonstrukciju Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, kao i za domove zdravlja širom Srbije.

- Uprkos najvećoj pandemiji ikada i zdravstvenoj i globalnoj ekonomskoj krizi, Srbija se odgovorno ponaša. Kada god imamo prostora, mi investiramo, radimo ono što decenijama niko nije uradio, da završimo velike projekte kako bi što pre porastao kvalitet života građana - naveo je i objasnio da kapitalne investicije obezbeđuju nova radna mesta, a s druge strane- rast životnog standarda.

Siniša Mali

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Mali je napomenuo da se Srbija gradi i da se od toga ne odustaje, te da je veoma ponosan na novi brzi voz, koji će ići 200 kilometara na sat. Kako je istakao, metro je takođe slika uspešne Srbije, a sutra će biti potpisan ugovor o početku izgradnje infrastrukture na Makiškom polju sa kineskom kompanijom "Power China".

- Mi ćemo u narednih deset do 15 dana krenuti sa radovima na izgradnji prve linije metroa. U novembru kreću radovi, a

sutra potpisujemo ugovor. To je veliki projekat, bitan za građane Beograda. San koji smo sanjali decenijama i koji sada ostvarujemo. Prva linija će biti gotova i u funkciji 2028. godine, a 2030. godine druga linija. Očekujem da ćemo 2023. godine početi da gradimo tu drugu liniju metroa - rekao je Mali.

Dodao je da će Beograd imati tri linije metroa, koje će u potpunosti biti sinhronizovane,a i povezane sa postojećom mrežom BG voza. "Dakle BG voz, plus metro, to je taj šinski sistem koji će nam dati mogućnost da unapredimo saobraćaj u Beogradu, a to je i veoma važno i za unapređenje ekologije", objasnio je Mali i dodao da uskoro kreću i pripremni radovi na izgradnji infrastrukture za Nacionalni stadion.

Osvrnuo se i na novi sistem fiskalizacije koji se uvodi, i naveo da je u toku tranzicioni period.

- Daje se mogućnost svima koji su fiskalni obveznici da izdaju fiskalne račune i preko mobilnih telefona, tableta, da idemo u korak sa vremenom, sa inovacionim tehnologijama. Sa druge strane, nećemo više imati papirne rolne za čuvanje, a efikasnije ćemo se boriti protiv sive ekonomije - istakao je Mali.

Napomenuo je da će novi sistem fiskalizacije obezbediti i više novca u budžetu, zbog čega će "i plate i penzije biti veće, a biće i više novca za kapitalne projekte".

- Tranzicioni period je krenuo juče i traje do kraja aprila sledeće godine. Pozivam sve fiskalne obveznike, našu privredu da krenu sa implementacijom tog novog sistema što pre. Neće imati dodatne troškove, jer smo obezbedili subvencije. Svake nedelje ih isplaćujemo onima koji se prijave za nabavku novih fiskalnih uređaja. Predviđeno je davanje države od 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju - podsetio je Mali.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    2. novembar 2021 | 13:02

    Tu povisicu je inflacija odavno pojela. Cene nezaustavljivo rastu. Sve poskupljuje nenormalno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>