• 3
 ≫ 

Čačanski gigant pred stečajem: Nekada proizvodio delove za američki Boing, sada radnici štrajkuju

 ≫ 

I pored subvencija države od 400 miliona dinara, nadzorni odbor nije uspeo da uspostavi likvidno poslovanje, pa su gubici FRA 29 miliona evra, i premašuju vrednost kapitala kojim ovo preduzeće raspolaže

  • 3
Radnici Fabrike,

Foto: RINA

Radnici Fabrike reznog alata ponovo su se okupili, ovaj put ispred zgrade Grada Čačka, kako bi izrazili protest zbog stopiranja otvaranja stečaja u ovom preduzeću.

Rasprava o otvaranju stečaja bila je zakazana za 26. oktobar, međutim u dopisu Ministarstva odbrane, ministar Nebojša Stefanović izrazio je protivljenje stečajnom postupku, jer bi se, kako je naveo, time ugrozilo snabdevanje privrednih društava Odbrambene industrije Srbije.

Bivši predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić navodi da radnici smatraju da dopis nema pravno utemeljenje, a da je Ministarstvo odbrane propustilo priliku da zaštiti fabriku.

- Mi smo 2015. godine Uredbom Vlade određeni kao preduzeće od značaja za odbrambeni sistem Republike Srbije, ali se Ministarstvo odbrane ne ponaša tako u praksi, jer preduzeće nije uvršćeno u odbrambeni sistem republike, a preduzeća koja pripadaju namenskoj industriji nisu redovno izmirivala obaveze prema FRA, koja im je redovno isporučivala alat - kazao je za RINU, Đelić i dodaje da je njihov zahtev jasan.

- Tražimo da se ministarstvo privrede pridržava dogovora. U martu smo se dogovorili da se izmire obaveze prema radnicima, što je i učinjeno. Sa državnim sekretarom je dogovoreno da se proglasi stečaj, a nakon stečaja odredi jedno lice za zakup halskog prostora i da se nastavi sa proizvodnjom. Da se oko 200 radnika vrati na svoja radna mesta- izričit je Đelić.

Što se tiče namera ministra Stefanovića, radnici su zbunjeni, jer im nije jasno kakvo rešenje on nudi.

- U podnesku koji je ministar Stefanović uputio ne vidimo konkretno rešenje, tu nema nikakvog plana. Iz fabrike je bio upućen predlog Ministarstvu odbrane da fabrika pripadne odbrambenom sistemu republike, ali je taj predlog odbijen, pa se postavlja pitanje kako smo to od značaja za odbrambeni sistem. Takođe, ponavljam, preduzeća koja pripadaju namenskoj industriji su neredovne platiše. Sve to je doprinelo da se fabrika nalazi u jako teškom položaju. Mi vidimo da je ovo neka politička odluka. Podnećemo dopis Stefanoviću da se izjasni kakve su njegove namere i da ponudi rešenje ili da bar neki predlog - rekao je Đelić i najavio protest ispred Vlade Republike Srbije kako bi konačno rešili status fabrike.

I pored subvencija države od 400 miliona dinara, nadzorni odbor nije uspeo da uspostavi likvidno poslovanje, pa su gubici FRA 29 miliona evra, i premašuju vrednost kapitala kojim ovo preduzeće raspolaže. Stečaj i nova uprava mogli bi biti rešenje za nastavak proizvodnje.

Ipak, pored svih problema u poslovanju i nedostatka majtorskog kadra, radnici FRA uspeli su da zadrže kvalitet proizvodnje, koja je nekada stizala do Boinga i Daglasa.

Video: Telegraf na licu mesta: Čačak jutro nakon eksplozije u vojnoj fabrici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    5. novembar 2021 | 13:32

    Podrska radnicima. Stop nadnicama i minimalcu.

  • Vlada Kovačević

    7. novembar 2021 | 07:51

    Znate li šta je porazno u ovoj vesti?Osim činjenice da OVA vlast nema osećaja,takta,vizije i namere da održi bitne subjekte privrednog sistema(a i kako bi kad je njima cilj da što više zaduže i rasprodaju sva bogatstva i vrednosti ove zemlje!),na slikama se vidi da nijedan mladi čovek nije zapošljen u toj fabrici!Znači da je to svakako osuđeno na propast,pa ćemo u nekom trenutku biti zavisni za sve živo od stranaca i uvoza,a imamo mogućnosti da bukvalno sve što nam je potrebno proizvodimo sami!E moja Srbijo....

  • Dragan

    7. novembar 2021 | 08:20

    Jel ostalo bakra u zidovima, pitam za druga...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>