• 1

Digli cene stanova, ljudi im otišli na periferiju: "Preskupo je u gradu, mladi to ne mogu da izdrže"

Predlog je da Grad krene samostalno u izgradnju POS-ovih stanova

  • 1
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Splitski SDP je predložio izgradnju 800 POS-ovih stanova u tom gradu i upozorio kako se zbog preskupih stanova u poslednjih deset godina u Splitu broj stanovnika smanjio za više od 10.000.

- Od 2011 do 2021. godine Split je izgubio 10.100 stanovnika, dok su istovremeno rasli gradovi iz naše okoline poput Solina, Podstrane, Kaštela - rekao je advokat splitskog SDP-a Davor Matijević.

Istakao je da su stanovi u Splitu postali preskupi i nedostupni za mlade porodice, pa stanove kupuju u okolnim mestima i drugim gradovima. Matijević je državi zamerio da ne razvija podsticajnu stanogradnju (POS) u Splitu i pozvao gradske vlasti da preuzmu brigu o svojim stanovnicima.

Napomenuo je da je SDP, dok su još bili programski partneri, gradonačelniku Ivici Puljku predložio gradnju novih POS-ovih na četiri lokacije: Ravne Njive, Brda, Kila te Šine, što je on tada i prihvatio.

Na ovim lokacijama, ustvrdio je, sukladno važećem GUP-u moguća je maksimalna gradnja čak 800 stanova, a SDP predlaže da 600 stanova ide za prodaju, a 200 za najam.

Najavio je da će na sledećoj sednici Gradskog veća predložiti pokretanje realizacije izgradnje POS-ovih stanova na te četiri lokacije.

Matijević je ocenio da bi Grad Split trebalo samostalno da krene u izgradnju POS-ovih stanova, a ne da to čini preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>