• 0

Saga Evergrande: Kineski div prikuplja sve više novca, kako se bliži novi rok

Ogroman obim duga "Evergrande"-a od 300 milijardi dolara i problemi kompanije sa otplatom duga - izazvali su strahove da bi njen potencijalni kolaps mogao izazvati oluju na globalnom tržištu

  • 0
Kina, eksplozija

Foto: Tanjug/AP

Kineski gigant u oblasti nekretnina, Evergrande, koji je u nedostatku keša, zbog čega je jedva izbegao kolaps pre izvesnog vremena, uspeo je sada da prikupi oko 145 miliona dolara, neposredno pre isteka roka za otplatu kamate na novi dug.

Kompanija je prodala 5,7% udela u medijskoj kompaniji "HengTen Networks Group", koja proizvodi filmove i televizijske emisije i upravlja platformom za striming. "Evergrande" ove nedelje treba da plati zaostale kamate od 148 miliona dolara.

Do sada je uspevao da izbegne neizmirivanje obaveza, tako što je plaćao kašnjenja neposredno pre isteka grejs perioda od 30 dana. "Evergrande" je početkom ove godine posedovao većinski udeo u "HengTen"-u, ali je od tada izvršio brojne prodaje udela dok pokušava da prikupi novac kako bi ispunio svoje finansijske obaveze.

"HengTen"-ov drugi veliki korporativni akcionar je kineski tehnološki gigant "Tencent" - kupio je 7% udela od "Evergrande"-a za oko 266 miliona dolara u julu. Najnovija prodaja akcija sada čini "Tencent" najvećim akcionarom medijske kompanije, sa udelom od skoro 24%.

Osim "HengTen"-a, kineskiposrnuli gigant je prošle nedelje prodao i svoj posao za proizvodnju električnih motora "Protean", sa sedištem u Velikoj Britaniji. Nije navedeno koliko je zaradio od prodaje kompanije, koju je njena jedinica za proizvodnju vozila kupila za 58 miliona dolara 2019.

Međutim, "Evergrande" se poslednjih meseci mučio da proda neke druge svoje imovine dok pokušava da prikupi novac potreban za plaćanje kamata na dug. Prošlog meseca, kompanija je zaustavila trgovanje svojim akcijama na berzi u Hongkongu, uoči objave o "velikoj transakciji".

Zatim, nakon 17-dnevne suspenzije, "Evergrande" je rekao da je dogovor od 2,6 milijardi dolara o prodaji udela u svojoj jedinici za imovinske usluge propao, jer nije mogao da pristane na uslove ugovora. Planina duga "Evergrande"-a od 300 milijardi dolara i problemi kompanije sa otplatom duga - izazvali su strahove da bi njen potencijalni kolaps mogao izazvati oluju na globalnom tržištu.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>