• 0

Nestaje još jedna banka s našeg tržišta: U Srbiji će raditi njih 23, ali i to je previše

U proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo

  • 0
Fintech vs Banka, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Još jedna velika promena na tržištu banaka u Srbiji je u toku. Ukrupnjavanje bankarskog tržišta dešava se već godinama unazad, međutim postalo je intezivnije u mesecima pre korone. Ipak, tržište i dalje "radi", pa je Kredi agrikol banka u Srbiji dobila novog vlasnika. 

Poslednja akvizija, je bila kada je pre nekoliko dana Aik kupila Sberbanku. Nešto pre toga, objavljeno je da se spajaju Direktna i Eurobanka.

Naime, kragujevačka Direktna banka AD pripojiće se beogradskoj Eurobanci AD, navodi se u obaveštenju objavljenom na Centralnom registru hartija od vrednosti.

U obaveštenju Direktne banke o ovoj statusnoj promeni navodi se da će se ta banka pripojiti Eurobanci i prestati da postoji bez sprovođenja postupka likvidacije.

Na Eurobanku biće preneti celokupna imovina i obaveze Direktne banke.

U Srbiji će posle ovih obajvljenih akvizicijja poslovati 23 banke. Do pre dve godine bilo ih je 26, a 2000. godine čak 47. Najnovija velika transakcija i kupovina Sber banke od strane AIK banke dodatno će smanjiti boj finansijskih institucija na domaćem tržištu.

Podsetimo, u proteklih godinu dana, više banaka u našoj zemlji promenilo je vlasništvo.

Tako je Banka Poštanska štedionica pripojila mts banku, te sada posluju kao jedna banka, zatim kao što smo pomenuli, Komercijalna banka je prodata slovenačkoj NLB banci, a prethodno je još jedna banka takođe izmenila vlasničku strukturu - Opportunity banka a.d Novi Sad (Banka), čiji je ranije jedini (100%) vlasnik bio Opportunity Transformation Investments Inc, sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je nedavno smanjio svoje učešće na 22 odsto.

Ipak, sagovornici Telegraf Biznisa su više puta isticali da je ukrupnjavanje ovog tržišta logičan sled, jer posluje dosta banaka, odnosno više nego što je potrebno za ovu vrstu poslovanja na ovim prostorima.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>