• 0

Profitabilni, ali ostaju na oprezu: Koji izazovi čekaju naftne kompanije

Cene nafte iznad 80 dolara za barel, rast profita i postepeni oporavak potražnje za naftnim derivatima, globalna ekonomija koja se polako oporavlja nakon velike krize izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Uzimajući u obzir ove podatke, dosadašnji tok 2021. godine čini se kao sjajan period za naftne kompanije koje su samo godinu dana ranije bile suočene sa najtežom krizom u istoriji. Rezultati koje su objavili naftni giganti samo potvrđuju ove navode. Tako je Britiš Petroleum (BP) za devet meseci ove godine prijavio profit od 5,2 milijarde dolara, dok je prošle godine u istom periodu imao gubitak veći od 21 milijarde. Italijanski ENI sada je zaradio 2,3 milijarde evra, dok je u prošloj godini na kraju septembra zabeležio gubitak od 7,8 milijardi. Na "zelenoj grani" je i Šel (Shell) jer mu je zarada za devet meseci ove godine dostigla 8,6 milijardi dolara, dok je prošle godine za isti period prijavio gubitak od 17,6 milijardi dolara.

Međutim, i pored sjajnih finansijskih rezultata, vodeće naftne kompanije izrazile su umereni optimizam kada je reč o daljem poslovanju i najavile da će zadržati čvrstu finansijsku disciplinu koju su im nametnula dešavanja u prošloj godini. Takođe, čini se da veliki projekti u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa i dalje ostaju na čekanju, što je pojedine analitičare nateralo da se zapitaju da li će viškove nafte na tržištu u narednom periodu zameniti manjak ovog energenta koji će značiti i dodatni skok cena. Eksperti upozoravaju da na tržištu i dalje postoje značajne oscilacije kada je cena nafte u pitanju zbog čega ni kompanije ne mogu da odahnu. Takođe, potencijalni novi talasi pandemije korona virusa usled novih sojeva mogli bi negativno da utiču na oporavak svetske privrede, baš kao što bi i previsoke cene nafte mogle da ugroze oporavak potrošnje naftnih derivata. Takođe, naftne kompanije suočene su sa zahtevima da značajnije doprinesu borbi protiv klimatskih promena, te ih očekuju i svojevrsni izazovi energetske tranzicije.

Kada je reč o Srbiji, situacija je slična kao i u ostatku sveta. Najveća domaća naftna kompanija, NIS, saopštila je da je za devet meseci tekuće godine imala neto dobit od 13,3 milijarde dinara. Poređenja radi, NIS je u istom periodu prošle godine zabeležio gubitak veći od osam milijardi dinara. Takođe, EBITDA, kao značajan pokazatelj profitabilnost, iznosi 38,2 milijarde dinara što je čak 3,7 puta bolji rezultat od onog ostvarenog 2020. godine, ali i veći iznos od EBITDA koju je NIS imao u devet meseci 2019. godine.

Pored toga, NIS je nastavio sa značajnim ulaganjima u kapitalne projekte i uložio više od 13 milijardi dinara, što svedoči da se dalji razvoj NIS-a nastavlja krupnim korakom. Imajući u vidu sve izazove koji ih očekuju na tržištu, iz NIS-a su takođe saopštili da će nastaviti sa merama za povećanje operativne efikasnosti i finansijskom disciplinom na svim nivoima poslovanja. Ove mere donele su pozitivan efekat na EBITDA od 1,8 milijardi dinara.

-Naš poslovni model daje dobre rezultate i za NIS je ovo period stabilizacije. Nastavićemo sa sprovođenjem programa mera za povećanje operativne efikasnosti, kao i sa ulaganjem u strateške razvojne projekte što će obezbediti dalji razvoj kompanije u korist zaposlenih, akcionara i zajednice u kojoj poslujemo - naveli su iz NIS-a.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>