• 1
 ≫ 

Ko je pre 5 godina kupio stan u ovom balkanskom gradu, sad može da ga proda duplo: 3 razloga zašto je to tako

 ≫ 

Tri su glavna razloga za ovaj vrtoglavi rast

  • 1
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Zašto luduju cene nekretnina i zašto će se njihov vrtoglavi rast nastaviti? Razloga je mnogo. Poskupljenje stanova, apartmana, kuća i poslovnih prostora trenutno najviše gura inflacija, a građani, u strahu da im novac ne propadne, ne bude obezvređen velikim poskupljenjima svih roba i usluga, štednju panično pretvaraju u "beton i ciglu".

Drugi razlog su niske kamate na štedne uloge. Od njih više nema nikakve koristi. Pre velike svetske krize 2008, oni koji su na bankama imali štednju u vrednosti jednog prosečnog stana, znali su da dobijaju u kamatama neznatno manje nego što bi zaradili od najma da su kupili nekretninu.

Danas to više nije tako. Zato se kapital seli tamo gde se može oploditi: na tržište nekretnina. Makar se ta investicija isplatila tek za dugih dvadeset ili trideset godina.

Bezvredne deonice

Treći i ne manje bitan razlog je nedostatak radne snage i raspoloživog građevinskog zemljišta. I jedno i drugo tera kompanije koje se bave građevinskim inženjeringom na drastično podizanje cena.

Na kraju, živimo u nesigurnim vremenima, a krov nad glavom je investicija na duge staze koja se svakako isplati jer daje osećaj da nismo pogrešili kupujući nekretninu za sebe ili iduću generaciju. Mnogi su se u krizi od 2008. do 2014. gadno opekli, špekulirajući na tržištu kapitala, deonice su im preko noći postale tek bezvredan papir, pa sad radije ulažu u nekretnine jer je tu rizik manji.

No, građevinski materijal zbog zastoja proizvodnje u pandemiji strašno je poskupeo, što je cenu kvadrata odvuklo u nebo. U Splitu se kreće oko 2.500 evra, što bi značilo da otprilike tri i po prosečne neto plate u Dalmaciji treba dati za kvadrat stana.

Na Kordunu i Banovini, recimo, nekretnine se teško prodaju, a ako se tu i investira, tu je činjenica da su to slabo naseljena područja na kojima neretko nema dovoljno radnih mesta i dobrih poslovnih šansi. Zato se svi "beže" u gradove uz more. Naročito se traže novogradnje. Interesantno je da su cene takvih stanova u Splitu, koje su se pre pet godina na južnim pozicijama uz more kretale oko dve hiljade evra po metru kvadratnom, danas narasle gotovo pa duplo.

Video: Recept za odmor iz snova: Antički dvorac, visoka moda i vrhunsko vino na najvećem jezeru Italije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>