• 0
 ≫ 

Državni budžet evropske sile kritičan: Razmatra se veće federalno zaduživanje

 ≫ 

Ekonomski savetnici vlade, čije su prognoze smernica izvršnoj vlasti u kreiranju fiskalne politike, smanjili su procenu ekonomskog rasta Nemačke za 2021. godinu

  • 0
Germany Nemačka izbori Foto: Tanjug/AP

Finansije nemačke savezne vlade su u kritičnom stanju i naredna vlada mora da ih konsoliduje, saopštila je savezna revizorska kancelarija, upozoravajući stranke koje rade na formiranju vladajuće koalicije i koje razmišljaju o novom zaduživanju.

Socijaldemokrate levog centra (SPD), pripadnici Zelenih i probiznis orijentizane partije Slobodnih demokrata (FDP) suočavaju se sa problemom ogromne potrošnje, a u razgovorima o saveznim finansijama su se saglasili da se na stroga ograničenja zaduživanja vrate od 2023. i da izbegnu povećanje poreza, prenosi Rojters.

Izvori, upoznati sa razgovorima stranaka, rekli su britanskoj agenciji da se razmatra veće federalno zaduživanje sledeće godine kako bi se omogućilo ubrizgavanje jednokratne finansijske injekcije od više milijardi evra u vladin investicioni fond za klimu.

Mađutim, savezna revizorska kancelarija ih je u izveštaju, pripremljenom za Bundestag, upozorila na opasnost od fiskalne izdašnosti.

"Situacija je ozbiljna. Da bi savezne finansije ponovo bile održive, nova savezna vlada mora da deluje odmah. Savezne finansije su u kritičnom stanju. Čekanje i nada u bolja ekonomska vremena neće biti dovoljni da se obnovi finansijska održivost", piše u izveštaju saveznog revizorskog tela.

Ekonomski savetnici vlade, čije su prognoze smernica izvršnoj vlasti u kreiranju fiskalne politike, smanjili su procenu ekonomskog rasta najveće evropske privrede za 2021. godinu, na 2,7 procenata u odnosu na projekciju iz marta od 3,1 posto, zbog uskih grla u lancu snabdevanja i ograničenja proizvodnih kapaciteta u globalnoj ekonomiji.

Berlin se "suočava sa mnoštvom fiskalnih problema i izazova za koje još nisu pronađena rešenja", saopštila je kancelarija, navodeći, između ostalog, borbu protiv klimatskih promena, starenje društva i rizik od porasta kamatnih stopa.

Video: Opet traže stjuardese, a ovo su uslovi za zaposlenje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>