• 0
 ≫ 

Šoping groznica "drma" Kinu povodom Dana samaca: Kako je ove godine?

 ≫ 

Prvi ovaj događaj desio se 2009. godine

  • 0
Šoping, kupovina, tržni centar Foto: Shutterstock

Danas, 11. novembra, u Kini se obeležava Dan samaca, inače najveći svetski godišnji događaj za kupovinu.

Po svemu sudeći, trebalo bi da donese desetine milijardi dolara prodaje najvećim kompanijama za e-trgovinu u zemlji. Ipak, treba pomenuti da je ovogodišnja euforija svakako manja nego prethodnih godina, odnosno pre pandemije, ali Kinu svejedno očekuje "šoping groznica".

Kineske kompanije nastavljaju da se bore sa rastućom inflacijom, koja im remeti poslovanje, dok i dalje postoje problemi sa zalihama i u lancima snabdevanja.

Podsećamo, gigant Alibaba je pokrenuo prvi Dan samaca (Singles Day Shopping Festival) 11. novembra 2009. godine, a ovaj događaj takođe je bio poznat i kao Double 11. Reč je o nezvaničnom kineskom prazniku, protivnom Danu zaljubljenih.

Datum 11.11. je izabran jer je napisan kao četiri jedinice. Sve je, možda, krenulo bezazleno, ali je vremenom preraslo u "šoping maniju", koju ne oseća samo Alibaba, već i ostale kineske kompanije za e-trgovinu, koje tog dana nude značajne popuste i promocije.

Dan samaca nije popularan samo u Kini, već i u Maleziji, Indoneziji, Vijetnamu, Singapuru i na Tajlandu.

Kompanija Alibaba je, na račun Dana samaca, u 2020. zaradila otprilike 75 milijardi dolara od ukupne prodaje, a rival JD.com je izvestio o cifri od 41 milijardu dolara. Pretpostavka je da bi oba giganta u 2021. mogla postići nove rekorde.

Ipak, ne treba zaboraviti da bi situacija bila mnogo bolja da nije korone. Naime, kineska ekonomija trenutno napreduje najsporijim tempom, zabeleženim u poslednjih godinu dana, jer energetski problemi, izazovi u transportu i imovinska kriza - nastavljaju da uzimaju danak drugoj po veličini svetskoj ekonomiji.

Takođe, ovogodišnji Dan samaca prolazi u senci sveobuhvatnog napada vlade na privatni biznis, pri čemu kompanije iz domena e-trgovine nisu uspele da izbegnu tu vrstu kontrole. Alibaba je ranije ove godine suočen s kaznom od 2,8 milijardi dolara, zbog monopola.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>