• 0

Ekvinor obnovio proizvodnju nafte: Do prekida došlo zbog struje

Proizvodnja je dostigla pun kapacitet oko ponoći po lokalnom vremenu, nekih 12 sati nakon prekida

  • 0
nafta Foto: Freepik

Proizvodnja na Ekvinorovom naftnom polju Johan Sverdrup, najvećem u zapadnoj Evropi, u potpunosti je obnovljena nakon prekida u četvrtak zbog problema sa snabdevanjem elektičnom energijom, saopštio je danas portparol norveške kompanije.

Na tom naftnom polju u Severnom moru, koje ima kapacitet proizvodnje od oko 535.000 barela nafte dnevno, juče je došlo do nestanka struje, što je izavalo prekid proizvodnje, prenosi Rojters.

Napajanje strujom naftnih platformi na polju Sverdrup, koje se obavlja preko podmorskog kabla sa kopna, obnovljeno je noćas. Proizvodnja je dostigla pun kapacitet oko ponoći po lokalnom vremenu, nekih 12 sati nakon prekida, rekao je portparol.

Sverdrup, koji je počeo sa proizvodnjom 2019. godine, jedno je od sve većeg broja norveških naftnih polja koja se napajaju električnom energijom sa kopna, za razliku od mnogih starijih polja koja se u proizvodnji oslanjaju na vlastite generatore struje na prirodni gas i dizel gorivo.

Ekvinor ima 42,6 posto vlasničkog udela u naftnom polju Sverdrup, Lundin Enerdži drži 20 procenata akcija, norveška državna firma Petoro 17,36, Aker BP poseduje 11,57 procenata, a francusku Total Enerdžis ima 8,44 odsto.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>