• 5

"Ovi proizvodi nisu baš sveži": Bivša radnica supermarketa otkrila ono što kupci ne znaju

"Ovi proizvodi baš nisu sveži…"

  • 5
Pekara, pekarski proizvodi Foto: Shutterstock

Bivša radnica supermarketa otkrila je neke tajne rada prodavnica koje kupci do sada nisu znali. Između ostalog, ukazala je na jednu stvar koju mnogi kupci ne primećuju, a šokiraju se kada saznaju - većina pekarskih proizvoda je zamrznuta.

- Posao radnika jeste da ih odmrzne i stavi da se ispeku, a nisu baš uvek sveži - priznala je radnica iz Velike Britanije.

Uz to je dodala da se velika količina baca u smeće na kraju smene. Savetovala je da je u kupovinu najbolje ići između 7 i 8 sati, oko 11 ili oko 20 – najmanje su gužve i najviše je namirnica dostupno na policama.

Danas je teško ući u pekaru, a ne potrošiti nekoliko stotina dinara, i ljude uvek "prati" isti stav: za to sam mogao lepo da ručam. Mnogi nerado daju 400 ili 500 dinara za samo pecivo, ali su cene u pekarama takve.

Ako želite po barem 100 gr od tri ili četiri vrste peciva, onda je računica jasna. Takođe su skočile cene "pojedinačnog peciva", onog koje se prodaje po komadu, kao što je recimo hrono proja.

Pekare su odavno u svoju ponudu uvrstile i razne obrok-salate, te tako pastu za poneti, male količine, možete platiti i 300, 400 dinara.

Neki stručnjaci se zalažu za to da u Srbiji hleb ne treba proglasiti za "socijalnu kategoriju".

Cene hleba i peciva u regionu i inostranstvu su još skuplje. U Hrvatskoj je vekna dvaput skuplja nego u Srbiji, a u Sloveniji čak četiri puta.

Cene u marketu

Za razliku od pekara, koje su u mnogim zemljama "na glasu", odnosno drže cene i za najobičnije pecivo, prodavnice imaju malo realniji odnos, a statistika kaže da je sveža bela vekna od 500 grama najskuplja u Norveškoj.

Tamo košta čak 3,34 dolara, na Islandu 3,22 dolara, a potom slede Švajcarska (3,12$), Danska (3,03$) i SAD (2,71$). Na sredini liste, koja uključuje 104 svetske zemlje, nalaze se Slovačka, Češka, Brazil, Hrvatska, dok je Srbija zauzela 87. mesto, sa cenom hleba iz marketa od 0,50$. Zanimljivo je da je BiH deset mesta iznad nas. Opširnije u našem posebnom tekstu. 

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    15. novembar 2021 | 12:00

    Jeste u Norveškoj i na Islandu 3 dolara vekna hleba al su im plate 1000 puta vece od te vekne i to je minimalac kod njih!!!!

  • Tata

    15. novembar 2021 | 11:54

    Dobro jutro kolumbo tako je i kod nas i u prodavnicama i u pekarama to svako zna

  • Čiča

    15. novembar 2021 | 10:43

    I to sve zna (sve cene u Evropi) bivša radnica. Interesantno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>