• 18

Frilenseri u Srbiji ulaze u definiciju: Danas se pregovorima priključilo i treće udruženje

Radnoj grupi priključeno je i treće udruženje frilensera

  • 18
Protest Frilensera ispred skupštine

Foto: Nikola Tomić

Danas je u Palati Srbije održan sastanak Radne grupe za pripremu predloga kojim se rešava status frilensera.

Na početku sastanka učesnicima Radne grupe je preneta informacija da je sa udruženjima frilensera dogovoreno da postojeći model oporezivanja nastavi da se primenjuje do stupanja na snagu novih pravila. S tim u vezi, postignut je dogovor o produženju prelaznog režima, koji daje dodatni prostor i vremenski period za pripremu predloga nove regulative, u čijoj će pripremi učestovati sve zainteresovane strane.

Na današnjem sastanku pokušano je da se tačno definiše pojam „frilenser“ i kako ga najjednostavnije prepoznati u domaćem zakonodavstvu. Takođe, bilo je reči i o zakonskoj regulativi ove delatnosti u zemljama Evropske unije, kao i u zemljama regiona.

Radnoj grupi priključeno je i treće udruženje frilensera, što znači da ovu radnu grupu sada sačinjavaju tri udruženja frilensera, kao i predstavnici vlade, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Narodne banke Srbije i nevladinog sektora.

Sledeći sastanak Radne grupe za pripremu predloga kojim se rešava status frilensera zakazan je za petak, 26. novembar 2021. godine.

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. novembar 2021 | 17:52

    Samo glup covek moze biti zavidan nekome sto radi nesto i uspeva u tome. Tako je meni jedan isti takav zavidan lik rekao da trebam platiti reklamu na jednom forumu jer postavljam moje videe i zaradjujem (a idiot misli da zaradjujem milione)..... Sto se tice frilensera, neoporzevi deo treba biti najmanje u visini minimalca, ne moze covek da ulaze sve placa i na kraju zaradi mesecno 30 ili 50 ili 100 ili 200 evra a da plati jos na te smesne novce i drzavi deo...

  • Mare

    16. novembar 2021 | 19:17

    Ovaj poreski sistem je totalno nebulozan.S jedne strane zatvaraju radnje koje rade potpuno legalno zbog FT1P koji je nebitan i pri tom plate par stotina hiljada dinara kaznu.Onda imamo kupujemprodajem, instagram i fejsbuk totalno nelegalno i crno trziste,siva ekonomija 101% gde retko ko bude kaznjen.Totalno ludiilo i nebuloza od poreskog sistema i drzave.

  • Jovan

    16. novembar 2021 | 17:23

    Motiku u ruke, svi bi da budu neki frilenseri i menadžeri.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>