• 0

Amazon stavlja veto na Visa kreditnu karticu u ovoj zemlji: Prevelike naknade presudile

"Veoma smo razočarani što Amazon preti da ograniči izbor potrošača u budućnosti. Kada je izbor potrošača ograničen, niko ne pobeđuje", rekao je portparol kartičarske kompanije

  • 0
Visa viza kartica kompanija logo Foto: Tanjug/AP

E-trgovac Amazon će od sledeće godine prestati da prihvata kupovine izvršene kreditnim karticama kompanije Visa, izdatim u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je, naime, najnoviji pokušaj onlajn giganta da se odupre naknadama za transakcije, koje naplaćuju platne mreže.

Korisnici Amazona su ove nedelje obavešteni o promenama, piše Blumberg i dodaje da su nakon kupovine dobili obaveštenje od kompanije da od 19. januara 2022. godine Amazon više neće prihvatati Visa kreditne kartice izdate u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Portparol Amazona kaže da "troškovi prihvatanja plaćanja karticama i dalje predstavljaju prepreku za preduzeća koja nastoje da obezbede najbolje cene za kupce". Kupci i dalje mogu da koriste Visa debitne kartice, kao i kreditne kartice MasterCard-a i American Express-a, kao i Visa kreditne kartice izdate van Velike Britanije, navodi se dalje.

Takođe, korisnicima se nudi 27 dolara popusta na sledeću kupovinu, ako koriste debitnu karticu ili kreditnu - ali ne kompanije Visa. U Singapuru i Australiji, Amazon je već uveo doplatu za one koji koriste Visa kreditne kartice."

"Veoma smo razočarani što Amazon preti da ograniči izbor potrošača u budućnosti. Kada je izbor potrošača ograničen, niko ne pobeđuje", rekao je portparol kompanije Visa u mejlu. "Imamo dugogodišnji odnos sa Amazonom i nastavljamo da radimo na rešenju", dodao je. Akcije kompanije Visa su skliznule u SAD, nakon ove objave.

Ističe se da je tema posebno osetljiva u Velikoj Britaniji, nakon Bregzita, jer i Visa i MasterCard povlače kontrolu za povećanje određenih naknada - sada kada je Velika Britanija izvan Evropske unije. Nova istraživanja su pokazala da su troškovi kreditnih i debitnih kartica porasli za 150 miliona funti godišnje, pri čemu su i britanski i evropski trgovci na gubitku.

Odlazak Britanije iz EU uklonio je ograničenja za transakcije između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropskog ekonomskog prostora, omogućavajući kartičarskim firmama da povećaju naknade za prekogranična plaćanja. U SAD, kompanije Visa i MasterCard su odložile planove za povećanje naknada koje američki trgovci plaćaju kada potrošači koriste kreditne kartice prilikom onlajn kupovine.

Doduše, promene je trebalo da se dese u aprilu 2020, ali su zbog pandemije pomerene za april 2022. godine.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>