• 0

Vijetnamske radnike u Zrenjaninu sele na drugu lokaciju

Kako prenose iz ministarstva za rad,prema ovim informacijama, svi imaju zakonit, legalan boravak u Zrenjaninu

  • 0
Zrenjanin, Vojvodina

Zrenjanin / Foto: Shutterstock

Vijetnamski državljani koji rade na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu nakon obavljenog nadzora nadležniih organa preseljeni su iz objekta u kome su bili smešteni na drugu lokaciju, rečeno je za Tanjug u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva koje je dostavljeno Tanjugu, radnici iz Vijetnama su preseljeni po rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a.

RTS je prethodno preneo da je više od 500 radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu potpuno obustavilo rad u znak podrške njihovom kolegi koji je dobio otkaz, jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.

Takođe, prema RTS-u, radniku "uzbunjivaču" poslodavci iz Linglonga nisu hteli da vrate pasoš, a aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija su uspeli, uz pomoć revoltiranih vijetnamskih radnika, da savladaju angažovano privatno obezbeđenje i izvuku radnika iz okruženih baraka i potraže pomoć advokata i policije.

U saopštenju Ministarstva za rad se navodi da je Odsek inspekcije rada Zrenjanin za Srednjebanatski upravni okrug primio u ponedeljak prijavu o potencijalnoj trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije vijetnamskih radnika koji rade na izgradnji fabrike guma na gradilištu u Zrenjanin, u kojoj se navodi da oni borave u krajnje neuslovnim stambenim objektima.

Narednog dana održan je sastanak predstavnika Policijske uprave u Zrenjaninu, Odseka inspekcije rada u Zrenjaninu, kao i predstavnika Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Na sastanku je receno, prema podacima policije, da u Zrenjaninu boravi 402 državljana Vijetnama od kojih 367 imaju vizu D, a njih 35 ima odobren privremeni boravak.

Kako prenose iz ministarstva za rad,prema ovim informacijama, svi imaju zakonit, legalan boravak u Zrenjaninu.

Prema izveštajima inspekcije rada na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu od 19. juna 2020. godine do 15. novembra ove godine izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu od strane inspektora rada Odseka inspekcije rada Zrenjanin, navodi se u saopštenju.

Najveći broj nadzora, i to pet vanrednih inspekcijskih nadzora izvršeno je kod poslodavca ''''Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin'''' koji je investitor na gradilištu u radnoj zoni Jugoistok u Zrenjaninu.

Poslodavcu Linglong su nalagane mere iz oblasti radnih odnosa, doneta su dva rešenja sa merama iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, od kojih se jedno rešenje odnosilo na zabranu rada na mestu rada.

Protiv poslodavca Linglong je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Na gradilištu Linglonga dana 19. oktobra 2020. godine i 1. novembra 2021. godine izvršena su dva nadzora glavnog izvođača radova ''''CHINA ENERGY GROUP TIJENJIN ELECTRIC POWER CONSTRUCTION CO, OGRANAK Beograd''''.

Takođe, juče je inspektora rada izvršio nadzor na lokaciji gde su kolektivno smešteni radnici iz Vijetnama. Nadzoru je prisustvovao i prevodilac.

Objekti u kojima su smešteni radnici iz Vijetnama, navodi se u saopštenju ministarstva, ne nalaze se na gradilištu fabrike guma ''''Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin'''', već izvan. Zatečena lica na toj lokaciji u kojoj su bila smeštena, nisu obavljala rad.

Stručni saradnik Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, inspektor PU Zrenjanin, kao i postupajući inspektor rada su obavili razgovor sa jednim od radnika, državljaninom Vijetnama, koji je zatečen prilikom obilaska njihovog smeštaja.

On je izjavio da je pre dolaska u Srbiju sa poslodavcem zaključio ugovor i da je po tom ugovoru obavljao poslove varioca. Takode je izjavio da su radnici svojom voljom predali pasoše menadžeru.

Policija je obavestila o uocenim činjenicama prilikom obilaska objekta Sektor za vanredne situacije, čiji su pripadnici izašli na lice mesta i izvršili nadzor.

Iz ministarstva navode da su sa svim ucesnicima nadzora dogovoreni dalji koordinisani koraci koji se tiču, pre svega, omogućavanja bezbednosti i sigurnosti radnika koja je procenjena kao prioritet i koja zahteva hitnost postupanja svih relevantnih aktera.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari