• 4

Basta pisao ministarki i premijerki: Ukinite moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrena u Srbiji

Potrebno je ulaganje u obrazovanje novih kadrova na srpskim fakultetima, kako bi se obnovila baza i uhvatio korak sa savremenim svetom posebno da se na univerzitetima više uče nuklearne nauke

  • 4
Rade Basta

Foto: Beogradske elektrane

Direktor JKP „Beogradske elektrane” Rade Basta uputio je otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović da razmotre ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji.

– Pozivam predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministarku rudarstva i energetike Zoranu Mihajlović da razmotre ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji. Proizvodnja energije u nuklearnim elektranama je jeftinija i čistija u poređenju sa konvencionalnim načinima proizvodnje energije. Kod termoelektrana imamo ogromnu emisiju sumpor-dioksida i ugljen-dioksida u okolinu. Tehnologije koje po najnovijim standardima moraju da se ugrade za prečišćavanje otpadnih gasova su praktično jednako skupe kao i same tehnologije za samu proizvodnju energije. Kod nuklearnih elektrana mi nemamo takve izazove. Kada se sve sabere, nuklearna proizvodnja je jeftinija, a isto je i sa eksploatacijom. Vreme povratka investicije je nešto duže, ali to ne treba da bude odlučujuće. Odlučujuća je jeftinija proizvodnja, tehnološki razvoj, energetska stabilnost i bezbednost i zaštita životne sredine. Prvi razlog, zašto nuklearna energije je deficit u energetskom bilansu. Drugi razlog, koji je još važniji, ali bih voleo da ga naglasim: ako Srbija želi da prati tehnološki razvoj i da njeni kadrovi budu u taj razvoj uključeni – onda bi bilo dobro da se uključi u neki nuklearni projekat, kaže direktor JKP „Beogradske elektrane” Rade Basta i dodaj:

- Stoga pozivam Vladu Republike Srbije da što pre ukine moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Republici Srbiji i uputi poziv Sjedinjenim Američkim Državama kao i Evropskoj Uniji radi otvaranja naučno-istraživačkog centra za nuklearne tehnologije u saradnji sa Institutom u Vinči koji ima veliko iskustvo u radu sa nuklearnim tehnologijama, profesionalne i stručne ljude, ali takođe kojima je potrebna pomoć u transferu znanja i tehnologija od najboljih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno sa njima rade na projektima koji su od interesa za obe zemlje.

Potrebno je ulaganje u obrazovanje novih kadrova na srpskim fakultetima, kako bi se obnovila baza i uhvatio korak sa savremenim svetom posebno da se na univerzitetima više uče nuklearne nauke i otvore smerovi nuklearnog inženjeringa, prema mišljenju srpskih profesora iz oblasti nuklearne fizike, primećuje Basta.

– Smatram da Sjedinjene Američke Države, kao vodeća vrhunska nuklearno-tehnološka sila na svetu je pravi partner koji nam može pomoći u osnivanju takvog jednog naučno-istraživačkog centra, jer su bezbedni reaktori i jeftinija proizvodnja struje glavna tema svuda u svetu, kao i da se nuklearna energija u mirnodopske svrhe najviše koristi za proizvodnju električne energije. Takođe, nuklearna industrija Sjedinjenih Američkih država ima neverovatne rezultate bezbednog i pouzdanog rada. Energija budućnosti je nuklearna energija, zato što je čista i pouzdana, i jedina je koja u proizvodnji električne energije ne pravi efekat staklene bašte. Bez nuklearne energije nemoguće je ostvariti ciljeve održivog razvoja u budućnosti, čista voda, čist vazduh, kvalitetna zdravstvena zaštita, i sve više zemalja radi na razvijanju čiste, zelene energije koja omogućava održiv rast i ekonomski razvoj. Ukoliko bi se Srbija opredelila za izgradnju elektrana na nuklearni pogon, svakako da bi onaj koji bi investirao ili od koga bismo kupili tehnologiju obezbedio školovanje i obuku potrebnog kadra, nuklearno gorivo i sve ostale potrebne resurse za sprovođenje jednog takvog projekta od nacionalnog značaja, smatra Rade Basta.

A tome šta bi značio nuklearni objekat u Srbiji, nedavno je pisao i Telegraf Biznis. 

Video: Spektakularno rušenje nuklearne elektrane u Nemačkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbbgd

    19. novembar 2021 | 11:24

    Šta je sa vetroparkovima? Imamo Južni Banat gde duva vetar 360 dana u godini. Čista energija, nema nuklearnog otpada i kojekakvih zakulisanih radnji.

  • Dusko

    20. novembar 2021 | 17:07

    Covek govori za bolje sutra svaka cast Gosp Rade, a ljudi koji su neobrazovani ni neznaju sta je to nuklearna elektrana.

  • Vlajko

    19. novembar 2021 | 14:34

    Odakle je dolećeo ovaj mudrac?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>