• 0

Nekadašnja zgrada "Ložionice" u novom ruhu: Završen konkurs za rekonstrukciju čvorišta kod Mostarske petlje

Kao multifunkcionalni centar, "Ložionica" će biti namenjena i stručnoj i opštoj javnosti

  • 0
ložionica

Foto: Srbija Stvara

Stručni žiri jednoglasno je odabrao pobednička rešenja međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za adaptaciju i rekonstrukciju nekadašnje zgrade "Ložionica" u kreativno-inovativni multifukncionalni centar, koji su raspisali Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma Srbija stvara Vlade Republike Srbije, uz saradnju sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Stručni žiri u sastavu: prof. Goran Vojvodić, Ana Ilić, Jovan Mitrović, Saša Begović i dr Snežana Vesnić, od ukupno 21 prijave izabrali je pet nagrađenih rešenja, tri nagrade i dva otkupa, među kojima je i pobedničko rešenje koje će pretvoriti nekadašnju železničku okretnicu u prostor za okupljanje IT zajednice, kreativaca i talenata, centar kreativnih industrija, digitalizacije i inovacija iosigurati da ovaj objekat postane obeležje i turistička destinacija Beograda.

- U skladu sa uslovima raspisa konkursa, kao i kriterijumima ustanovljenim od strane žirija, između prispelih radova prepoznati su autentični, kreativni projektantski pristupi sa najadekvatnijim odgovorima na zatečeni, donekle i nepovoljni prostorni kontekst

formirajući vrlo afirmativne arhitektonsko-urbanističke koncepte. Prvonagrađeni rad je savremenim projektantskim izrazom na najadekvatniji način sublimirao odgovore na zadati program, poštujući kulturno-istorijsko nasleđe Ložioniceprenamenom u kreativno-inovativni hab, i kroz interakciju javnih i namenskih sadržaja ostvario kvalitetan dijalog sa novoprojektovanim poslovnim aneksom - kaže predsednik žirija, prof. Goran B. Vojvodić.

Kao multifunkcionalni centar, "Ložionica" će biti namenjena i stručnoj i opštoj javnosti, a planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje raznovrsnih događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

Prva nagrada u iznosu od 28.000 dolara dodeljena je timu "AKVS arhitektura", koji čine Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Zoja Milić i saradnik Vuk Zlatković.

ložionica

Ložionica / Foto: Srbija Stvara

Druga nagrada u iznosu od 14.000 dolara dodeljena je autorima: Andreja Berić, Milena Vukmirović, Millie Punk, Srđan Miloradović, Boris Kunčer, kao i saradnicima: Aleksa Jovanović, Aleksandra Krstanović, Branka Partalo.

Treća nagrada u iznosu od 7.000 dolara dodeljena je autorskom timu: "Space Love Studio". Imena autora: Marija Blagojević, m.arh.,

Iva Bekić, m.arh. Članovi tima: Kristina Kovačević, m.arh., Luka Mišić, m.arh., Aleksa Bekić, m.arh.

U fokusu će naročito biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>