• 0

Jedna grupa trgovaca zarađuje bez premca, a cene usluga i proizvoda "napumpaju" po nekoliko puta

Obične kutije za pakovanje poklona mogu da koštaju papreno, a posebno baloni i ostala "složenija" dekoracija

  • 0
rođendan, baloni

Foto: Freepik

Možda gledajući sa strane deluje banalno, ali biznis s balonima je, zapravo, vrlo unosan. I ne samo to, oni koji se bave pakovanjem poklona, štampanjem/prodajom čestitki, traka i ostalih srodnih materijala, znaju koliko dobro mogu da zarade - posebno oko nekih globalnih datuma za praznovanje.

U Srbiji, ali i u svetu, gotovo da nema tržnog centra modernog tipa gde nećete naći štand sa upravo ovom vrstom robe. U poslednje vreme popularni su i pokloni s pelenama za bebe, koji izgledaju kao torte, a koštaju značajno i dobro se prodaju.

Razlog zašto ovi trgovci tako uspešno posluju je taj što povoda za slavlje ima uvek, a svako želi da obraduje dragu osobu, makar i čestitkom - čije cene sada u proseku variraju od 100 do 200 dinara, ako želite da ona izgleda "pristojno".

Baloni za rođendane, devojačke večeri, svadbe i ostala slavlja su uvek aktuelni, a neverovatno je koliko koštaju oni sa popularnim junacima iz crtaća - od 500 do 800 dinara, pa i više.

Pritom, isti/slični proizvodi se prodaju na sajtu aliexpress.com za nekoliko puta nižu cenu. Primera radi, balon sa Elzom iz crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo" (Frozen) košta malo iznad 1 evra kod određenog trgovca. Čitav ovakav set od 41 komada košta na akciji 9 evra - tek malo više od samo jednog balona koji se prodaje kod nas, na štandovima i u specijalizovanim radnjama.

Takođe, kutije za pakovanje poklona koštaju papreno, do 1.000 dinara, dok vam pakovanje poklona naplate i 2.000 dinara. Naravno, sve ove usluge su stvar izbora, ali ni ovako specijalizovane radnje nisu slučajno pozicionirane u tržnim centrima, stecištima kupovine.

S druge strane, čak ni knjižare u Srbiji više ne pakuju poklone, već samo prodaju ukrasne papire i trake, a posebno to ne čine modne i ostale prodavnice. Dakle, ako ste odabrali poklon za nekoga u šoping molu, a ne želite vi da ga pakujete ili nemate vremena, verovatno ćete se uputiti na obližnji štand koji je "brzinsko rešenje". Ipak, ta usluga će dobro da vas košta.

Dečiji rođendan deca slavlje

Foto: Shutterstock

I druga razna dekoracija za proslave i rođendane je prilično skupa, imajući u vidu nabavne cene i cene koje se mogu naći na maloprodajnim onlajn sajtovima, pre svega, kineskim. Ipak, isporuka ume da se oduži, a i da košta, tako da poručivanje iz daleke Kine mnogima nije opcija.

Sličan je princip i sa opremom za mobilne telefone, pre svega, s maskama. Kakva su vaša iskustva u ovom pogledu i da li izdvajate novac za balone i ostalu dekoraciju za proslave ili smatrate da su cifre preterano visoke?

Video: Ugostitelji izdržali pandemiju zahvaljujući ovom rešenju: Partner koji nam je pomogao da opstanemo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>