• 6

Najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije: Ko traži posao meces dana, a ko tri godine?

Lista onih koji najlakše pronalaze posao godinama je nepromenjena

 • 6
Sve zemlje sveta trpe posledice korona krize

Foto: Shutterstoc

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno se nalazi 482.000 osoba i to je najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije, izjavio je Tanjugu direktor NSZ Zoran Martinović.

On kaže da je samo u prvih 10 meseci ove godine 191.000 osoba koje su bile na evidenciji NSZ našlo posao, što je za 9,1% više nego prethodne godine.

Martinović navodi da kao što se smanjuje broj lica na birou, tako je i pozitivan trend da se smanjuje broj lica koja primaju novčanu nadoknadu od NSZ. To pokazuje da je manje otpuštanja nego ranije, zaključuje Martinović.

- Poslednja isplata je izvršena za 29.000 lica, ali ako pogledamo godinu dana ranije vidimo da smo imali i po 33.000 lica mesečno. Reč je o ljudima koja su proglašena tehnološkim viškovima, koji su radili na određeno vreme ili po nekim drugim kratkoročnim ugovorima, a izgubili su posao nezavisno od svoje volje ili želje - ističe direktor NSZ.

Govoreći o isplatama nezaposlenima, on kaže da je reč o bruto iznosima od 23.000 do 54.000 dinara, ali da kada se odbijaju doprinosi za penzijsko invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, nezaposleni primaju od 15.000 do 35.000 dinara mesečno.

Martinović navodi da je kvalifikaciona struktura onih koji su na evidenciji NSZ vrlo nepovoljna, jer je 34% njih bez kvalifikacija ili su polukvalifikovani, 50% su lica sa srednjom stručnom spremom, dok ostatak čine fakultetski obrazovana lica. Oko 20% lica su mladi do 30 godina, najveći broj lica je od 30-50 godina, dok ostatak čine oni stariji, navodi Martinović.

On kaže da je prosečan period čekanja na zaposlenje dve godine. Međutim, ističe, postoje oni koji nađu posao i za mesec dana, ali i oni koji ga traže i preko tri godine.

- Postoje lica koja se nalaze na našoj evidenciji, ali koja ne traže aktivno posao, tu su samo zbog beneficija i ona su na evidenciji i preko 10 godina. Treba istaći da u ovom trenutko zaista svako ima šansu da nađe posao ako se nalazi na evidenciji Službe, sarađuje sa nama i ukoliko odlazi na razgovore sa poslodavcima - priča direktor NSZ.

On dodaje da je lista onih koji najlakše pronalaze posao godinama nepromenjena.

- To su oni koji poseduju znanje i veštine, zanatlije, građevinski radnici, ugostiteljski radnici, medicinske sestre. Od visokoobrazovanih inženjeri elektrotehnike, IT tehnologija, građevine, mašinstva, doktori, lekari sa specijalizacijama, profesori stranih jezika. To su zanimanja koja najlakše pronalaze posao i koja spadaju u deficitarne poslove - kaže Martinović.

Nasuprot njima, najteže se zapošljavaju nekvalifikovani koji ne poseduju nikakva znanja i veštine.

- Imamo veliki broj lica koja nemaju završenu ni osnovnu školu. Ali čak i za takva lica ima posla ukoliko žele da rade na najjednostavnijim poslovima. Međutim, imamo situaciju da sve češće izbegavaju da rade, tako da mnogi poslodavci ne mogu da nađu radnike za te poslove - navodi Martinović.

On dodaje da često samo formalno obrazovanje nije dovoljno za pronalazak posla, posebno ako to znanje ne prati i praktičan rad.

- Ponekad su potrebna i dodatna znanja, ono što zovemo meke veštine. Poznavanje stranih jezika, najčešće engleskog, posedovanje osnovnog rada na računaru (Word, Exel), posedovanja određenih licenci i specijalizacija, najčešće vozačkih dozvola, posebno D kategorije. To je ono što omogućava lakši ulazak na tržište rada - ističe Martinović.

On navodi da je NSZ vodeća institucija na tržištu zapošljavanja, ali da nije jedina. U Srbji postoji preko 100 privatnih agencija koje rade slične poslove kada je u pitanju zapošljavanje, posredovanje i podrška u zapošljavanju, kaže Martinović.

On dodaje da ono što je specifično za NSZ jeste da rade i neke druge vrste programa i da su njihove usluge besplatne i za poslodavce i za nezaposlene.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kodiaq

  23. novembar 2021 | 17:51

  Sad ce nagrnu Nemci, Norvezani i Svajcarci da rade kod nas

  24
  1

  Podelite komentar

 • Deki

  23. novembar 2021 | 17:41

  Invalid koji se vodi u Lominoj,uvek dobije odgovor da je poslodavcu bolje da plati kaznu nego da zaposli invalida,a kada pitate slucajno za neki posao odgovor je NE,MEDIJI SU ČUDO

  14
  1

  Podelite komentar

 • DARKO 100%

  23. novembar 2021 | 17:59

  Imali neki posao za mene ,da mi neko nadje,po mogucnosti da budem direktor ili sef,

  10
  2

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>