• 0

Kraj karijere za direktora Oranža: Osuđen na uslovnu kaznu zatvora

Rišar je prvi put imenovan za generalnog direktora Oranža 2010. godine

  • 0
muskarac krisom fotografiše mobilnim telefonom, mobilni telefon, voajer manijak

Foto: Shutterstock

Stefan Rišar, generalni direktor najveće francuske telekomunikacione kompanije Oranž, osuđen je na godinu dana uslovne kazne zatvora, nakon što ga je pariski apelacioni sud proglasio krivim za saučesništvo u zloupotrebi javnih sredstava.

Slučaj se odnosi na isplatu novčanih sredstava u iznosu od 400 miliona evra iz državne kase preminulom francuskom tajkunu Bernaru Tapiju 2008. godine.

U to vreme, Rišar je bio šef kabineta tadašnje francuske ministarke finansija Kristin Lagard, koja je sada predsednica Evropske centralne banke. Lagardova, koja je negirala da je učinila bilo šta nezakonito, osuđena je u decembru 2016. za nemar zbog ove afere.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je u više navrata rekao da je stav vlade da šefovi kompanija koje su pod kontrolom države, treba da podnesu ostavku u slučaju da budu osuđeni za neko krivično delo, tako da bi Rišarova kazna, prema oceni Rojtersa, mogla da znači kraj njegove karijere u Oranžu.

Rišar je prvi put imenovan za generalnog direktora Oranža 2010. godine.

Kompanija bi kasnije danas trebalo da održi sastanak Upravnog odbora na kojem će odlučivati o budućem upravljanju, rekli su britanskoj agenciji izvori iz Oranža pre izricanja presude.

Apelacioni sud je takođe izrekao novčanu kaznu od 50.000 evra Rišaru, koji je negirao bilo kakvu zloupotrebu državnog novca i koji je na prvom suđenju bio oslobođen optužbi za saučesništvo.

Ovaj bivši državni službenik je već rekao francuskim medijima da neće tražiti da ostane na mestu generalnog direktora do kraja svog trećeg četvorogodišnjeg mandata, koji ističe u maju 2022, ali da želi da ostane na mestu predsednika kompanije.

Video: TS Ventures krenuo sa radom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>