• 0

Pred dolazak Makrona, misteriozno poskupeli francuski borbeni avioni koje kupuju Hrvati

Borbeni avioni biće isplaćeni u pet rata

  • 0
Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

U zvaničnu posetu Hrvatskoj sinoć je stigao francuski predsednik Emanuel Makron. Centralni događaj je potpisivanje ugovora za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Da Hrvatska kupuje te avione, objavio je premijer Andrej Plenković.

Međutim, zanimljivo je da su francuski avioni u međuvremenu poskupeli. Tamošnji mediji prenose izjavu ministra finansija da cena više nije 999 miliona evra, nego 1,1 milijardu evra.

Nema zvaničnog objašnjenja za porast cena

Ministar nije objasnio zašto se cena do danas povećala za više od 100 miliona evra, piše Index.

Francuski predsednik Emanuel Macron doputovao je u prvu zvaničnu posetu nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Zvanični Zagreb očekuje njegovu podršku za šengenski prostor i evrozonu i potpisivanje ugovora o kupovinu francuskih borbenih aviona.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednoseda i dva dvoseda. Iako je prvobitna cena bila 999 miliona evra, sada je ona tajanstveno narasla na 1,1 milijardu evra. Borbeni avioni biće isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Dvoje ministara obrane, potpisaće ugovor o nabavci Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za nezavisnot.

Video: Aleksandar Vučić sastao se u Glazgovu sa Edijem Ramom i Emanuelom Makronom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>