• 0

Sektor osiguranja beleži rast, porezi da se plaćaju u Srbiji

Beleži se rast premija kod čak 17 vrsta osiguranja

  • 0
Jorgovanka Tabaković, UOS

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji, izjavila je u Aranđelovcu guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na 5. srpskim danima osiguranja „Tempora mutantur“.

„Za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Društva za osiguranje i reosiguranje očuvala su vrednost investicionog portfolija i obezbedila sredstva tehničkih rezervi za izvršavanje obaveza po osnovu ugovora o osiguranju. Ukupna premija je ove godine povećana za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, pri čemu je ova stopa rasta viša od prosečne stope rasta za isti period u prethodnih 19 godina”, istakla je Tabaković.

Navela je da je u posmatranom periodu bilansna suma sektora osiguranja povećana za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, kapital je povećan za 4,9 procenata, na 68,4 milijardi dinara, a tehničke rezerve veće su za 6,3 odsto, na 221,6 milijardi dinara.

“Beleži se rast premija kod čak 17 vrsta osiguranja. Pritom, segmenti koji u kontinuitetu beleže rast jesu imovinska osiguranja, osiguranje života i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ove polise postale su važnije nego ikad do sada, jer prve dve polise omogućavaju osiguranicima ekonomsku sigurnost, dok u slučaju treće polise omogućavaju lakši pristup kvalitetnom medicinskom lečenju”, rekla je Tabaković.

Guvernerka je izjavila da će NBS kao i do sada podržavati sektor osiguranja u uvuđenju naprednih tehnoloških rešenja u toj oblasti, ali je upozorila i na kontrolnu ulogu banke.

“Dani osiguranja moraju da pokažu kako da unapredimo kvalitet života i živimo osigurani od svih rizika koje smo u stanju da sagledamo. Da pružimo zaštitu od tih rizika. Fer uslugu za fer cenu. I tu je konkurencija dobrodošla. Ali nema nadmetanja i nadigravanja s regulatorom koji vam stvara uslove stabilnosti za stvaranje profita”, kazala je Tabaković.

Naglasila je da se zakon mora poštovati i da kazna za nepoštovanje ne može biti deo troška koji se uračunava u transakciju.

“I da ponovim ono što neki zaboravljaju. Ovo je Srbija, koja ne menja opredeljenje o evropskom putu. Ali će NBS usklađivati pravila liberalizacije tako da ona koriste i građanima Srbije i domaćim kompanijama i državi Srbiji, a ne da se ovde stvara dobit, a korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije”, naglasila je guvernerka Tabaković.

Video: Voda mi je dvaput za 5 godina razorila dom. Nisam bio osiguran- kampanja Osiguraj budućnost

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>