• 1

Kako je Srbija uštedela 26 miliona evra

Smanjeni su i troškovi kamata po osnovu obaveza koje su već ugovorene

  • 1
Srbija grafikon rasta novac pare Foto: Shutterstock

Republika Srbija uspešno je realizovala svop transakciju i ostvarila uštedu na kamatama od 26 miliona evra, objavljeno je na službenom sajtu Ministarstva finansija.

Ovom četvrtom po redu svop transakcijom obaveze po osnovu zajma uzetog od Fonda za razvoj Abu Dabija, 2016. godine, inicijalno ugovorene u dirhamima, sa plaćanjem u američkim dolarima, konvertovane su u evre.

"Dug i obaveze po osnovu navedenog zajma na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,25 procenata godišnje, u svop tranakciji realizovanoj sa dve renomirane banke sa kojima Srbija ima potpisan ISDA Master sporazum, Dojče Bank i BNP Paribas, zamenjene su u evre po godišnjoj kamatnoj stopi od 0,96% što rezultira uštedom troškova za kamate do dospeća duga od oko 26 miliona evra, odnosno tri milijarde dinara", navodi Ministarstvo finansija.

Srbija je od decembra 2020. godine uspešno realizovala četiri hedžing transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre.

Prva transakcija realizovana je u decembra prošle godine kada su obaveze po osnovu evroobveznice emitovane u američkim dolarima konvertovane su u evre pri čemu će biti ostvarena ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

U februaru ove godine obaveza po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između Republike Srbije i Kuwait Investment Authority konvertovana iz američkih dolara u evre.

Ministarstvo navodi da će obaveze po osnovu tog reprogramiranja koje su ugovore u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5 procenata, Srbija isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393 posto, čime će se ostvariti ušteda u iznosu od oko dve milijarde dinara.

U aprilu zaključena je svop transakcija kojom je kredit kod Export - Import Bank of China za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda koji je 2018. godine inicijalno ugovoren u kineskim juanima konvertovan u evre sa negativnom kamatnom stopom.

Na taj zajam plaćana je fiksna kamatna stopa od 2,5 procenata godišnje u kineskim juanima, a konvertovan je u evre po fiksnoj negativnoj kamatnoj stopi od -0,07 posto što rezultira uštedom na kamatama od oko 4,2 milijarde dinara.

Dodaje se da je uspešnom realizacijom navedenih transakcija smanjen je rizik fluktuacija kursa ino valuta prema dinaru, kako bi uticaj promene istog na servisiranje i stanje javnog duga bio minimiziran.

Dodaje se da su značajno smanjeni troškovi kamata po osnovu obaveza koje su već ugovorene.

Video: Mali: Danas isplata minimalca, prekosutra pomoć građanima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    26. novembar 2021 | 12:19

    taman dovoljno za adaptaciju bivse vile Jovanke Broz..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>