• 0

Poražen globalni turizam: Šteta enormna, a evo koliko iznosi

Svetska turistička organizacija pri UN očekuje da će međunarodni dolasci turista ostati do 75% ispod nivoa iz 2019. godine

  • 0
turista

Foto: Freepik.com

Prihod od međunarodnog turizma mogao bi da dostigne 800 milijardi dolara u 2021, što je malo poboljšanje u odnosu na 2020, ali manje od polovine - od 1,7 biliona dolara - zabeleženih 2019, saopštila je danas Svetska turistička organizacija pri UN (UNWTO).

Prema aktuelnim podacima, ekonomski doprinos turizma procenjuje se na 1,9 biliona dolara u 2021. (mereno u turističkom direktnom bruto domaćem proizvodu), što je znatno ispod vrednosti evidentirane pre pandemije, od 3,5 biliona dolara, piše RT.

"Uprkos nedavnim poboljšanjima, neujednačene stope vakcinacije širom sveta i novi sojevi kovida-19 mogli bi da utiču na, ionako, spor i slab oporavak", saopštila je ova organizacija.

Dodaje se da bi ekonomski pritisak, izazvan pandemijom, takođe mogao da utiče na potražnju za putovanjima, pogoršanu nedavnim skokom cena nafte i poremećajem u lanacima snabdevanja.

UNWTO očekuje da će međunarodni dolasci turista ostati 70% do 75% ispod nivoa iz 2019. godine, što je sličan pad kao u 2020. Globalni turistički sektor je već izgubio 2 biliona dolara prihoda prošle godine zbog pandemije, prema podacima UNWTO-a, što je dovelo do toga da turizam bude jedan od najteže pogođenih sektora krize.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>